Europarlamentarni izbori 2014. – Deklaracija protiv korupcije

Poziv da se potpiše Deklaracija, poslan je na 48 adresa u Hrvatskoj, a Deklaraciju je do sada potpisalo 13 stranaka i jedna nezavisna lista.

To su Akcija mladih, Akcija za bolju Hrvatsku, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Hrvatska stranka prava, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatska stranka umirovljenika, Hrvatski laburisti – stranka rada, Nacionalni forum, Istarski demokratski sabor, Nezavisna lista Ante Đapića, Pokret za modernu Hrvatsku, Stranka hrvatskog zajedništva i Zeleni Hrvatske.

Deklaraciju su pored stranaka, mogli potpisati i političari osobno. U Hrvatskoj je to učinilo njih četvero: Marijana Petir (Hrvatska seljačka stranka), Nensi Tireli i Davorka Pšenica (Hrvatski laburisti – stranka rada) te Ivan Jakovčić (Istarski demokratski sabor).

Diljem Europe Deklaracija je do sada skupila petstotinjak potpisa.

Potpisnici Deklaracije protiv korupcije potvrđuju svoju predanost borbi protiv korupcije i promicanju transparentnosti, odgovornosti i integriteta u institucijama Europske unije, njezinim politikama i zakonodavstvu.

Deklaracijom se potpisnici obvezuju na to da će ako ga osvoje, u svojem europarlamentarnom mandatu od 2014. do 2019. godine, učiniti sve što mogu kako bi zakonodavni proces i upravljanje europskim institucijama postali globalnim modelom transparentnosti, odgovornosti i integriteta. Obvezuju se također promicati transparentnost u potrošnji javnih sredstava te učinkovito štititi prijavitelje nepravilnosti, tzv. zviždače.

Zastupnici novog saziva Europskog parlamenta Deklaraciju će moći potpisati i nakon izbora.

U poticanje političkih aktera da uoči Europarlamentarnih izbora potpišu Deklaraciju protiv korupcije uključilo se 14 nacionalnih ogranaka Transparency Internationala među kojima je i Transparency International Hrvatska.

Podsjetimo, Antikorupcijsko izvješće Europske unije, objavljeno u ožujku, pokazalo je da je korupcija najtvrdokorniji problem u zemljama članicama te da je neophodno njezino iskorjenjivanje.

Podaci o potpisnicima Deklaracije u zemljama članicama Europske unije nalaze se na internetskoj stranici: anticorruptionpledge.eu.

Izdvajamo iz medija

Index.hr Deklaraciju protiv korupcije potpisalo 13 stranaka: SDP i HDZ nisu

Politikaplus 

Dokumenti

Galerija

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015