Globalno istraživanje o korupciji u sportu - iz hrvatske percepktive

Zašto je sport postao toliko pokvaren i što se može učiniti da se to spriječi? 

Globalno istraživanje o korupciji u sportu koje je proveo TI u suradnji sa Forza Football pokazalo je da su navijači važan akter i da je njihovo uključivanje u procese nezaobilazno. Istraživanje je provedeno na uzorku od 25 000 navijača u 28 država svijeta u vrijeme kada svijet potresaju veliki korupcijski skandali u Svjetskoj nogometnoj federaciji (FIFA), Svjetskoj atletskoj oerganizaciji (IAAF) i Svjetskoj teniskoj federaciji .

69% navijača nema povjerenja u FIFA-u, ali isto tako 50% njih smatra da FIFA ima priliku vratiti svoj ugled. 

I hrvatski nogomet obilježen je mnogim skandalima, a promjene u načinu poslovanja i transparentnosti rada često su u medijskom fokusu. Tijekom 2015. godine TI Hrvatska je upozoravo na potrebu transparentnijeg vođenja sporta u cijelosti, a ne samo nogometa. 

U travnju 2015. godine apelirano je na Hrvatski olimpijski odbor da se po uzoru na Međunarodni olipmijski komitet otvori besplatna antikorupcijska linija koja bi omogućila anonimno prijavljivanje korupcije u sportu na svim razinama. Iako je to obećano do danas HOO to nije učinio.  

Prilikom objave rezultata istraživanja o transparentnosti rada nacionalnih nogometnih saveza, a u koje je bio uključen Hrvatski nogometni savez ukazano je na potrebu veće transparentnosti i odgovornosti kako bi se smanjili korupcijski rizici. Na rezultate istraživanja reagirao je HNS.

Sprječavanje koruptivnih rizika važno je za hrvatski sport u cjelini, kao i za sve akteri koji u njemu sudjeluju kako navijači, sportaši, sponzori, sportski djelatnici ili pak obični građani. 

Bez poštenja i integriteta nema stvarnih promjena u hrvatskom sportu. Sportaši, navijači, sponzori, sportski djelatnici, sportske institucije, tijela javne vlasti,  mediji i građani moraju poticati ove društvene vrijednosti kako bi sport bio važan dio našeg identiteta.

Nisu dovoljni samo zakoni, propisi, inspekcijske kontrole i represija.

Sportaši moraju imati stvarne preduvjete za postizanje rezultata koji će biti rezultat njihovog rada, upornosti i odricanja.

Sportski klubovi, udruženja i savezi moraju uspostaviti mehanizme dobrog upravljanja kroz transparentnost svog rada i novčanih tokova, uspostavljenih mehanizama kontrole i odgovornosti.

Sponzori kao društveno odgovorne tvrtke moraju osigurati istu onu transparentnost za koju se zalažu i u svom poslovanju.

Tijela javne vlasti dužna su osigurati da se javni novac učinkovito ulaže, da se izbjegne politizacija sporta i najstrože kazne sve nepravilnosti.

Mediji su dužni vjerno i pošteno prenositi sportska događanja i informirati o sportu kao takvom.

Građani imaju pravo tražiti, zahtijevati i dobiti priliku da u sportu uživaju i da navijaju svakodnevno tražeći svoja prava koja im moraju biti jednako dostupna. Imamo pravo tražiti da baš svaku utakmicu možemo pogledati na bilo kojem kanalu u direktnom prijenosu, da nismo prisiljeni udovoljavati pravilima o sponzorskom oglašavanju i da rezultati natjecanja ne budu unaprijed poznati. Još više imamo pravo tražiti da svaki sport postane jednako vrijedan, da svaki stadion bude primjereno uređen i da svaki sportaš ima jednaku priliku da uspije.     

Prave istinske promjene u sportu moraju biti provedene temeljito i transparentno.

I za hrvatski sport vrijedila bi ova Hipokratova misao 

Život je kratak, znanost je duga, vrijeme leti, iskustvo je opasno a odluke su teške. LIječnik mora biti spreman donijeti ispravnu odluku o liječenju poštujući ne samo pravila liječničke struke, već i pacijenta, ali i sve one koji ga okružuju. (Hipokat).

     

Dokumenti

Galerija

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015