Globalno istraživanje TI o korupciji u sportu

Transparency International objavio je rezultate istraživanje koje je provedeno od 8 do 17. veljače 2016. godine na uzorku od 25.000 navijača u 28 država svijeta u suradnji s ForzaFootball kako bi ukazao na potrebu smanjivanja korupcije u sportu posebno u nogometu točno u vrijeme kada se Svjetska nogometna federacija priprema za izbor predsjednika 26.2.2016. godine, a koji je smijenjen zbog korupcijskih skandala . 

69% navijača nema povjerenja u FIFA-u, ali isto tako 50% njih smatra da FIFA ima priliku vratiti svoj ugled.

Istovremeno međunarodni sport obilježen je s nekoliko velikih skanala u proteklih nekoliko mjeseci i to uz nogomet, radi se o atletici i tenisu. 

Vraćanje povjerenja navijača povezano je s potrebom većeg sudjelovanja svih aktera prije svega sportaša, navijača, sponzora i svih građana. 

Većim koruptivnim rizicima izloženi su: komercijalizacija sporta, sportsko klađenje, nedovoljna transparentnost u sportskim tijelima, te politizacija sporta. 

Dobro upravljanje u sportu temelji se na transparentnosti, demokratičnosti procesa u sportskim institucijama (kroz participativnost i policy procese), reguliran sustav uzajamne kontrole, odgovornost te pravičnost.

Neki od alata za smanjivanje koruptivnih rizika u sportu su: 

  • povećanja neovisnog nadzora u sportskom upravljanju
  • uspostava strogih i transparentnih kriterije stručnosti, te neovisne procjene na svim položajima odlučivanja 
  • povećanje financijske transparentnosti u svim sportskim udruženjima, 
  • volontiranje građana na velikim sportskim natjecanjima kako bi se smanjili koruptivni rizici, zaustavila korupcija i spriječile zloupotrebe
  • potreba da sponzori integritet u sportu kao što ga provode i primjenjuju u vlastitim korporacijama prilikom društveno odgovornog poslovanja
  • stvaranja pozitivnog okruženja za daljnja istraživanja kako bi se smanjili globalni koruptivni rizici u sportu.  

2015. godine provedeno je istraživanje Snaga tolerancije koji je proveo UMKI iz Rijeke uz suradnju sa TIH-om. Istraživanjem su istaknuti koruptivni rizici i problemi korupcije u sportu posebno kod djece i mladih. 

Više o rezultatima istraživanja i hrvatski kontekst

Preuzmi priopćenje

 

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015