Konferencija Transparentnost javnih nabava u obrambenom sektoru RH

U okviru PINS-a u kojem je TI Hrvatska partner projekta održana je Konferencija o transparentnosti javnih nabava u obrambenom sektoru RH.

Izlaganja je imala Leah Wawro iz TI UK, koja je predstavila rezultate Indeksa korupcije u obrambenom sektoru objavljene početkom 2013 godine.


Leah Wawro iz londonskog ureda za sigurnosne i obrambene sustave Transparency Internationala svrstava Hrvatsku među zemlje s umjerenim rizikom korupcije u obrambenom sektoru. Upozorila je da je obrambeni proračun nedovoljno detaljan, da transparentnosti posebno nedostaje kad je riječ o tvrtkama u vlasništvu vojske te da su manjkavi zakoni koji bi poticali "zviždače".
 
Naglasila je važnost parlamentarnog nadzora nad obrambenim sustavom te predložila angažiranje stručnjaka koji bi pomogli zastupnicima u procjeni kvalitete trošenja na području obrane.

Wawro ističe da se sa sličnim problemima susreću i druge zemlje, a navela je da se na vojsku godišnje u svijetu izdvoji 1,7 trilijuna američkih dolara, pri čemu se zbog korupcije gube milijarde.

 

Dokumenti

Galerija

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015