Nije moguće da nitko nije primjetio nepravilnosti

Skandal oko kupovine i remonta vojnih aviona MiG 21 za čiju je nabavu izdvojeno 132,9 milijuna kuna predstavlja grubo narušavanje nacionalne sigurnosti, prijevaru i sramotu za sve zaposlene u sustavu obrane i sigurnosti, ali i narušavanje integriteta i poštenja u postupcima javne nabave.   

Nije moguće da nitko nije primijetio moguće koruptivne rizike, nepravilnosti ili odstupanja od učinkovite nabave u tako velikim, složenim i skupim postupcima  javne nabave. U sustavu obrane i nacionalne sigurnosti ovakvi propusti su nedopustivi, sramotni i ponižavajući.

Nedostatak antikorupcijske kontrole povećava koruptivne rizike i doprinosi narušavanju integriteta i poštenja pojedinaca koji su uključeni u postupak i to kao vojni stručnjaci, javni službenici ili politički imenovani dužnosnici. U ovoj situaciji zakazali su svi. 

Radi se o vrlo ozbiljnom skandalu koji duboko kompromitira ne samo Hrvatsku, već i sve one koji svoj javni posao obavljaju pošteno i transparentno vodeći se prije svega javnim, a ne pojedinačnim interesima. Za istraživanje ovako teških malverzacija nije kasno. U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti tko je pogriješio.  

Niti jedan građanin ne smije biti iznad zakona. Osjećaj odgovornosti onih koji obnašaju javnu vlast je temelj za stvaranje povjerenja u političke institucije.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Preuzmi priopćenje 

Saznaj više o postupcima javne nabave u sustavu obrane i nacionale sigurnosti - preporuke za Hrvatsku

Dokumenti

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015