Objava za medije . Borba protiv korupcije je obaveza i odgovornost svakog hrvatskog građanina

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske.

Danas na Međunarodni dan borbe protiv korupcije podsjećamo svakog hrvatskog građanina da je prevencija i borba protiv korupcije prioritet našeg svakodnevnog odgovornog djelovanja. Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga.

Stvaranjem društvene klime s pozitivnim društvenim vrijednostima, poput poštenja i povjerenja, koruptivno ponašanje postati će društveno neprihvatljivo i izazvati će opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca. Obnašanje javnih dužnosti pretpostavlja veće obaveze, ali i veću odgovornost.

Zato s pravom očekujemo da će politički akteri osvijestiti potrebu učinkovitog funkcioniranja institucija. Da će osigurati sustav međusobnog nadzora i kontrole,ali i dostatna novčana sredstava za rad institucija koje se bave prevencijom i represijom korupcije. Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama.

Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

Kontakt za medije: mediji@transparency.hr 091 2232011

Indeks percepcije korupcije 2015 - biti će objavljen 26. siječnja 2016. godine

Newsletter prijava

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015