Posao, korupcija i kriminalitet na zapadnom Balkanu: utjecaj mita i sličnih kaznenih djela na privatni sektor

Posao, korupcija i kriminalitet na zapadnom Balkanu: utjecaj mita i kaznenih djela na privatni sektor

Studiju je izradio UN-ov Ured za borbu protiv droga i kriminala, a financirala ju je Glavna uprava za proširenje Europske komisije. U studiji je sudjelovalo 12700 tvrtki.

Glavni zaključci su sljedeći:

Prema mišljenju ispitanika iz poslovnog sektora korupcija je treća najznačajnija prepreka poslovanju u ovoj regiji, a u prosjeku, 10 % poslovnih subjekata platilo je mito u posljednjih 12 mjeseci.
Oblici podmićivanja se razlikuju od države do države: najviše poslovnih subjekata koji su doživjeli podmićivanje (u posljednjih 12 mjeseci)  ima u Srbiji (17%) i Albaniji (15,7%), dok je u Hrvatskoj prisutno plaćanje mita od strane poslovnih subjekata (8.8%).
Na razini regije, 35,7% mita državnim službenicima isplaćuje se u gotovini, zatim slijede hrana i piće (33,6%).


Frekvencija podmićivanja je veća među malim poduzećima, kao i kod onih s udjelom  stranog kapitala.
Građevinski sektor je najjače pogođen, gdje je čak 12,2% ispitanika izjavilo da je platilo mito državnom službeniku. Slijedi trgovina na veliko i malo(10,3%) te transport i skladištenje (9,9%).
Najveći udio mita plaćen je djelatnicima lokalne uprave te djelatnicima javne uprave koji rade na području poreza i carina.

Najčešći  razlog plaćanju mita je „ubrzavanje poslovnih postupaka“ (40,3%),a slijede „bolji tretman“ (14%) i „omogućavanje finalizacije postupaka“(12,7%)

Zaključuje se kako korupcija predstavlja značajno opterećenje na gospodarski razvoj regije. Gledajući regiju u cjelini 5,9% poslovnih subjekata odlučilo je NE poduzeti veće investicije zbog očekivanja da će morati platiti mito. 

Dokumenti

Newsletter prijava

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015