Sporazum o integritetu

Sporazum o integritetu je alat za sprječavanje korupcije u javnoj nabavi. To je sporazum između vladinih agencija koje nude ugovor i tvrtaka koje se natječu za to da će se suzdržati od mita, dosluha i drugih koruptivinih radnji kojima bi se pokušalo saznati više informacija o uvjetima natjećaja i sadržaju ugovora.

Zbog potreba odgovornosti i transparentnosti, kontrolor (iz civilnog društva) uz podršku stručnjaka, kada je u pitanju ugovor, pomno slijedi sve faze postupka i provedbe, te izvještava stranke ukoliko je došlo do kršenja ugovora. Kontrolor također priprema redovita izvješća o transparentnosti i pravednosti procesa. Takvi podaci su javno dostupni.

Koji su glavni elementi Sporazuma o integritetu?

Sporazum o integritetu se potpisuje u slučaju određenog projekta između naručitelja koji vodi projekt, kontrolora i ponuditelja. Glavni elementi su:

  • Subjekt mora jamčiti da njegovi službenici neće tražiti ili primiti mito, darove ili plaćanje bilo koje vrste, te da će u slučaju kršenja provesti odgovarajuće sankcije (disciplinske, građanske ili kaznene).
  • Izjava svakog ponuditelja da nije platio, niti da će platiti mito kako bi dobio ili zadržao ugovor.
  • Obveza svakog ponuditelja da transparentno objavi sve uplate vezane za ugovor.
  • Da obveze ostaju na snazi za najpovoljnijeg ponuditelja do izvršenja ugovora. Svaki ponuditelj to mora prihvatiti.
  • Sankcije u slučaju da dođe do povrede od strane ponuditelja. Sankcije mogu biti: uskraćivanje ili gubitak ugovora; oduzimanje od ponude, izvršenja obveza ili druge sigurnosti; odgovornost za štetu koja je prouzročena naručitelju i konkretnom ponuđaču, te isključivanje prekršitelja od strane naručitelja na određeni vremenski period.
  • Mehanizam za rješavanje sporova.
  • Identifikacija neovisnog vanjskog kontrolora, čija 
prava i funkcije imaju širok doseg.

Ukoliko ste državni službenik, član privatnog sektora, ili organizacije civilnog društva zainteresirani za provedbu Sporazuma o integritetu, kontaktirajte nas!


TI Hrvatska trenutno surađuje s TI tajništvom i Europskom komisijom na zajedničkom projektu pod nazivom „Sporazum o integritetu - državni kontrolni mehanizam za čuvanje sredstava EU protiv prijevare i korupcije.” Saznajte više ovdje.

Na slici: Zamjenik direktora TI-a Miklos Marschall se rukuje s Corinom Cretu, članicom Europske komisije zadužena za regionalnu politiku. Na sastanku su raspravljali o zajedničkom TI-EK projektu „Sporazuma o integritetu.” © European Union, 2015

Dokumenti

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015