Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Bez učinkovitog, odgovornog i poštenog pravosuđa nema borbe protiv korupcije u Hrvatskoj

24.10.2015.

Transparency International Hrvatska potiče političke aktere i kandidate na parlamentarnim izborima da svoje aktivnosti u kampanji usmjere na snažno informiranje o tome kako misle obuzdati korupciju kroz učinkoviti pravosudni sustav u Hrvatskoj.

Bez učinkovitog, odgovornog i poštenog pravosuđa nema borbe protiv korupcije u Hrvatskoj. Većina pojedinaca ili pravnih osoba koji traže pravednu i pravičnu odluku u dugotrajnim sudskim procesima osjećaju se prevareno, a sam sustav doživljavaju duboko nepoštenim i nepravednim.

Ovom prilikom podsjećamo da je TI Hrvatska još u siječnju ove godine zatražio poništavanje provedenih izbora za suce Državnog sudbenog vijeća, zbog propusta u transparentnosti postupka, ali i diskriminacije prema spolnoj i regionalnoj zastupljenosti novoimenovanih sudaca.

Također,izrazito ponižavajućim i diskriminirajućim smatramo položaj sudskih vještaka i procjenitelja, čiji odgovoran, neutralan, pošten i pravičan profesionalni odnos prema radu treba biti preduvjet da se niti jedna stranka u postupku ne osjeća prevarenom i iskorištenom. Vrijednost sata njihovog rada ista je od 1998. godine te i danas iznosi oko 35 kuna neto.

Osim toga njihov rad reguliran je pravilnikom, ali ne i zakonom koji bi štito njihove obveze, prava ali i kažnjavao sve one koji svoj posao ne obavljaju pošteno i odgovorno. Ovom prilikom podsjećamo da su gotovo sve stranke početkom tjedna potpisale Deklaraciju protiv korupcije, kao izraz deklarativne potvrde da žele stvarne promjene u hrvatskom društvu kako bi se korupcija prevenirala, a borba protiv nje postala prioritet društva u cjelini.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Preuzmi priopćenje

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica