en fr

Financijska i upravljačka crna rupa od FIFA-e do HNS-a - istraživanje TI

Preduvjet za članstvo u FIFA-i financijsku pomoć razvoju nogometa mora biti transparentnost rada 

Transparency International objavio rezultate istraživanje o transparentnosti rada Svjetske nogometne asocijacije FIFA-e, te o učinkovitom i dobrom upravljanju financijskim sredstvima koja se odobravaju nacionalnim savezima diljem svijeta. Analizirano je 209 nacionalnih saveza, te 6 regionalnih konfederacija poput UEFA-e. U razdoblju od 2011. do 2014. godine FIFA je dodijelila sredstva za razvoj nogometa svakom od 209 nacionalnih saveza u iznosu od oko 2,05 mil. $, te još 102 mil. $ svakoj nacionalnoj konfederaciji.

Samo 14 od 209 nacionalnih saveza diljem svijeta javno je objavilo minimalne informacije o aktivnostima, rashodima i vrijednostima u koje vjeruju (Danska, Island, Italija, Japan, Kanada, Litva, Mađarska, Norveška, Novi Zeland, Porugal, Republika Irska, Sjeverna Irska, Švedska i V.Britanija).

Istraživanje je uključilo analizu javno dostupnih podatka o financijskim i upravljačkim aktima. Čak 21% nacionalni savez nema internet stranicu, njih 55% nema statut, 76% nema etički kodeks, 81% nema javno dostupne financijske izvještaje, a 85% ne objavljuje godišnje izvještaje o ostvarenim aktivnostima.

Transparency international preporučio je FIFA-i da kroz promjene svojih akata mora osigurati da preduvjeti za članstvo i financijsku pomoć moraju biti transparentno i javno objavljeni podaci, nadzor i kontrola nad sredstvima na nacionalnim razinama; javno dostupna baza podataka i neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih saveza.

Ovom prilikom Transparency International Hrvatska apelira na vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza da zaštititi integritet i poštenje svih aktera uključenih i u hrvatski nogomet, te da već od danas osigura javnu dostupnost podataka o tome kako se troše sredstva primljena od FIFA-e, ali i više od toga. Uz imena sponzora i donatora objavite informacije o iznosima koje tim kanalima prihodujete, ali i aktivnostima koje zauzvrat provodite. Tijela javne vlasti dužna su osigurati zakonodavni okvir kako bi se postigla transparentnost, osigurao neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih nogometnih saveza i kontrola.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Preuzmi izvještaj i analizu 

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se