en fr

Izbori za EU parlament pokazali nedovoljnju informiranost građana

           Transparency International Hrvatska razočaran je slabom izlaznošću građana na izbore za Europski parlament. Potvrda je to slabe informiranosti građana o važnosti izbora i načinu glasovanja.

            „Kandidati za Europski parlament nisu se dovoljno potrudili građanima objasniti važnost Europskog parlamenta i izbora njegovih zastupnika. Povrh toga izostala je sustavna edukacija građana o načinu glasovanja. Naime, glasačima je nedovoljno pojašnjena snaga preferencijskog glasa – izravnog glasovanja za političara za kojeg vjeruju da će ih najbolje zastupati u Europskom parlamentu“, kazala je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

            Novoizabrane hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu pozvala je da potpišu Deklaraciju protiv korupcije. Tu je Deklaraciju uoči izbora potpisalo 13 stranaka i jedna nezavisna lista.

            Deklaraciju su pored stranaka, mogli potpisati i političari osobno. U Hrvatskoj je to učinilo njih četvero: Marijana Petir (Hrvatska seljačka stranka), Nensi Tireli i Davorka Pšenica (Hrvatski laburisti – stranka rada) te Ivan Jakovčić (Istarski demokratski sabor).

            Dvoje od njih – Petir i Jakovčić postali su zastupnici u Europskom parlamentu.

Deklaracijom se obvezuju na to da će učiniti sve što mogu kako bi zakonodavni proces i upravljanje europskim institucijama postali globalnim modelom transparentnosti, odgovornosti i integriteta. Obvezuju se također promicati transparentnost u potrošnji javnih sredstava te učinkovito štititi prijavitelje nepravilnosti, tzv. zviždače.

Kontakt za medije: Krešimira Rendulić, 098 720 221, mediji@transparency.hr

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se