en fr

Izvješće o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj

BORBA PROTIV KORUPCIJE U HRVATSKOJ KOMPROMITIRANA JE NEDOSTATKOM POLITIČKE VOLJE I OMALOVAŽAVANJEM TOG PROBLEMA OD STRANE POLITIČKIH AKTERA 

Povodom Izvješća State Departmenta o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom 2016. godine Transparency International Hrvatska ističe da je najveći hrvatski problem korupcija koja razara sustav i društvo u cjelini, te uništava vjeru da se može živjeti od vlastitog rada i poštenja.  

 

Problem korupcije u Hrvatskoj je suštinski problem ovog društva. Svakodnevne korupcije afere, zloupotreba korupcijskih tema za političku promociju, te međusobne političke obračune političkih aktera kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

Samo u ovoj 2017. godini, u 63 dana, bili smo kao građani sučeni s korupcijskim aferama, ukazivanjem na sukob interesa, omalovažavanjem političkih institucija prema neovisnim, preventivnim i represivnim tijelima u borbi protiv korupcije, te neučinkovitim pravosudnim sustavom koji sustavno kompromitiraju borbu protiv korupcije. Nalazi Državne revizije se ignoriraju, a političke ili bilo koje druge odgovornosti u suštini nema.

Financijski izvještaji parlamentarnih političkih stranaka za 2016. godinu pokazuju da se njihove aktivnosti u 75% financiraju javnim novcem svih građana, a u manjoj mjeri članarinama i donacijama.

Istovremeno njihovi rashodi usmjereni su na isplate plaća zaposlenika političkih stranaka u iznosu od 20% prikupljenog novca. Na dvije stavke rashoda, za telefoniranje i reprezentaciju poštrošeno je 18,5 milijuna kuna, uz sve privilegije i pogodnosti koje su im osigurane drugim proračunskim stavkama.  

Korupcija nema stranački predznak, ona nije niti lijeva niti desna, već je povezana s neodgovornim korumpiranim pojedincima u političkoj areni i s njima povezanim pojedincima koji imaju financijske koristi od međusobne suradnnje. Građani su samo puki promatrači umorni od korupcije.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se