en fr

Kandidirajte sposobne, a ne podobne

Transparency International Hrvatska smatra da se izglasanim Zakonom o izboru zastupnika  u Hrvatski sabor neće dogoditi promjene u oblikovanju parlamentarne političke elite na budućim parlamentarnim izborima ukoliko stranačka vodstva ne preuzmu osobnu odgovornost da kandidiraju pojedince koji imaju visoke moralne kriterije i kompetencije.   

Nakon što je 77 zastupnika izglasalo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, a koji će se primjenjivati već na idućim parlamentarnim izborima, apeliramo na predsjednike političkih stranaka i stranačka vodstva da u kandidacijskim postupcima na stranačke liste izaberu  sposobne, a ne podobne pojedince.  

Političke stranke su najodgovornije u regrutiranju pojedinaca za pozicije u vlasti. Razvijenost stranačkog sustava ogleda se u kvalitetnim kandidacijskim postupcima kroz unutarstranačka natjecanja prema unaprijed poznatim kriterijima. Samo tako visoko na stranačke liste mogu biti kandidirani pojedinci koji imaju znanja i vještine da jednom kada budu izabrani odgovorno obavljaju svoj zastupnički posao.

Dajte priliku građanima Hrvatske da mogu izabrati najbolje pojedince u koje će imati povjerenja, jer se samo tako može vratiti povjerenje građana u političare i institucije vlasti“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se