en fr

Objava za medije . Borba protiv korupcije je obaveza i odgovornost svakog hrvatskog građanina

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske.

Danas na Međunarodni dan borbe protiv korupcije podsjećamo svakog hrvatskog građanina da je prevencija i borba protiv korupcije prioritet našeg svakodnevnog odgovornog djelovanja. Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga.

Stvaranjem društvene klime s pozitivnim društvenim vrijednostima, poput poštenja i povjerenja, koruptivno ponašanje postati će društveno neprihvatljivo i izazvati će opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca. Obnašanje javnih dužnosti pretpostavlja veće obaveze, ali i veću odgovornost.

Zato s pravom očekujemo da će politički akteri osvijestiti potrebu učinkovitog funkcioniranja institucija. Da će osigurati sustav međusobnog nadzora i kontrole,ali i dostatna novčana sredstava za rad institucija koje se bave prevencijom i represijom korupcije. Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama.

Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

Kontakt za medije: mediji@transparency.hr 091 2232011

Indeks percepcije korupcije 2015 - biti će objavljen 26. siječnja 2016. godine

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se