en fr

Objava za medije - Deklaracija protiv korupcije

Transparency international Hrvatska povodom raspisivanja izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru apelira na vodstva političkih stranaka da u kandidacijskim postupcima na liste predlože poštene, moralne i odgovorne pojedince koji su se u dosadašnjem radu istaknuli profesionalnošću, te da potpišu Deklaraciju protiv korupcije.

Vodstva političkih stranaka moraju biti poštena prema građanima i na odgovorne pozicije istaknuti najbolje pojedince kojima će javni interes biti ispred privatnih potreba.

Na početku izbornog procesa pozivamo političke stranke i nezavisne liste da borbu protiv korupcije stave na primarna mjesta u svojim izbornim programima, te da građanima kroz kampanju objasne kako će prevenirati koruptivno ponašanje.

Istovremeno tražimo da vodstva stranaka odstrane iz političke arene neodgovorne i  korumpirane pojedince tako što ih neće predlagati na liste.

Podsjećamo na rezultate istraživanja koji su objavljeni prilikom predstavljanja prvog Antikorupcijskog izvješća EU prema kojima 94% građana smatra da je korupcija u Hrvatskoj raširena, da je tijekom 2013. godine 6% naših građana moralo dati mito ili je na neki način svjedočilo korupciji, te da 81% hrvatskih tvrtki korupciju smatra preprekom u poslovanju.   

Prilikom izbora za Europski parlament u svibnju 2014. godine prvi puta se potpisivala Deklaracija protiv korupcije za europarlamentarce koju u Hrvatskoj nisu potpisale dvije najveće stranke SDP i HDZ. Sada je vrijeme da se to ispravi.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se