en fr

Objava za medije - Građani su pokazali odgovornost, sada je očekujemo od izabranih

Transparency International Hrvatska zahvaljuje biračima koji su izvršili građansku odgovornost glasajući na parlamentarnim izborima, svim političkim strankama i kandidatima koji su se natjecali, te onima koji su izbornim rezultatom izabrani u Hrvatski sabor. Sada očekujemo njihovu odgovornost.

Pismom smo javno pozvali izabrane političke aktere da se dogovore i preuzmu odgovornost za učinkovito, transparentno, pošteno i pravedno vršenje vlasti. Točno je da želimo bolje živjeti i da su građani bili duboko svjesni snage pojedinačnog glasa. Također, mnogi građani već dugo žive s bolnim rezovima i svakodnevnim promjenama tako da u ovom važnom trenutku pozivamo političke aktere da shvate svoju odgovornost i iskoriste rijetku priliku da ih pamtimo kao hrabre, odlučne i odgovorne pojedince.

Tražimo da se u vlast imenuju sposobni, pošteni i transparentni pojedinci koji su izvrsni u svojim profesionalnim karijerama, a kojima će javni posao biti čast i odgovornost, a ne prilika za ostvarivanje pojedinačnih želja i interesa. Očekujemo tri hitna i bitna pomaka u upravljanju javnim dobrom: prvo; zaustavljanje svih nepotrebnih rashoda i izdataka iz državnog proračuna;drugo, stvarnu borbu protiv korupcije prevencijom i mehanizmima kontrole koruptivnih rizika i treće; hitnu reformu pravosudnog sustava. Građani očekuju odgovornu i uspješnu vlast, jer si kao društvo neuspjeh više ne možemo dopustiti. Zaslužujemo bolji, pravedniji i pošteniji život, a do njega je moguće doći ako vjerujemo da se kao društvo možemo promijeniti.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Pročitaj pismo političkim strankama izabranim u Hrvatski sabor

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se