en fr

Objava za medije povodom IPK 2013

NEDOVOLJAN POMAK HRVATSKE U BORBI PROTIV KORUPCIJE

Na ljestvici od 177 zemalja prema Indeksu percepcije korupcije Hrvatska je na 57. mjestu. U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je napredovala za pet mjesta. Unatoč pomaku na ljestvici Hrvatska je i dalje po borbi protiv korupcije ispod prosjeka Europske unije.

Prema Indeksu percepcije korupcije, najutjecajnijem pokazatelju korupcije u svijetu, najmanje korumpirane zemlje u 2013. godini su Danska i Novi Zeland s 91 bodom, a najkorumpiranije su Afganistan, Sjeverna Koreja i Somalija sa samo 8 bodova.

Hrvatski je indeks ove godine 48 što je napredak od 2 boda u odnosu na prošlu godinu. Od 177 zemalja Hrvatska se nalazi na 57. mjestu. To je pomak za 5 mjesta u odnosu na godinu ranije.

„Iako Indeks percepcije korupcije 2013. potvrđuje da se Hrvatska bori protiv korupcije, ta borba nije dovoljno jaka. Pomak od dva boda i pet mjesta na ljestvici ne bi smio zadovoljiti Vladu Republike Hrvatske, a ovom prilikom podsjećamo i na točku 18. Plana 21 Kukuriku koalicije kojom je hrvatskim građanima obećano društvo bez korupcije“, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

Prema indeksu percepcije korupcije najveći su pomak od zemlja u regiji imale Crna Gora i Srbija. One su napredovale za 3 boda. S druge pak strane rast korupcije se bilježi u Sloveniji, Albaniji i na Kosovu. Na ljestvici od 177 zemalja zemlje iz regije zauzimaju sljedeća mjesta: 43. mjesto Slovenija (57 bodova), 57. mjesto Hrvatska (48 bodova), 67. mjesto Makedonija i Crna Gora (44 boda), 72. mjesto Srbija i Bosna i Hercegovina (42 boda), 111. mjesto Kosovo (33 boda) te 116. mjesto Albanija (31 bod).

Indeks percepcije korupcije određene zemlje ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na bodovnoj ljestvici od 0 do 100. Pritom 0 predstavlja zemlju koja se percipira kao visoko korumpirana, a ona ocjenjena sa 100 kao zemlja očišćena od korupcije. Korupcija podrazumijeva nezakonite aktivnosti koje se namjerno prikrivaju, a izlaze na svjetlo dana kroz skandale, istrage i suđenja.

Iako je Hrvatska od ove godine članica Europske unije, njezin je IPK ispod prosjeka Unije. Naime, u Europskoj je uniji prosječna vrijednost indeksa 62.6, a indeks Hrvatske, podsjetimo, 48 bodova. Istodobno Hrvatska je iznad svjetskog prosjeka koji iznosi 43 boda.

„Transparency International Hrvatska se nada i vjeruje da će Indeks percepcije korupcije iduće godine Hrvatsku smjestiti što bliže državama koje bi nam trebale biti uzor. Jedan je to od preduvjeta nužnih za privlačenje stranih investicija, ali i za razvoj hrvatskog poduzetništva bez kojeg neće biti novih radnih mjesta“, istaknula je Davorka Budimir.

Indeks percepcije korupcije ukazuje na to da se mnoge zemlje i danas suočavaju s prijetnjom korupcije na svim razinama vlasti. Zemlje koje su najviše rangirane, pokazuju da transparentnost sustava potiče društvenu odgovornost i smanjuje korupciju. U jače korumpiranim zemljama jedan od najvećih izazova predstavlja korupcija u javnom sektoru, posebno u područjima kao što su političke stranke, policija i pravosuđe. Korupcija se može smanjiti slobodnim pristupom informacijama, te jasnim definiranjem pravila ponašanja svih koji obnašaju javne dužnosti. S druge pak strane nedostatak odgovornosti u javnom sektoru s neučinkovitom javnom upravom pogoduje korupciji.

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se