en fr

Objava za medije - Promatranje pregovora je novi iskorak u demokratizaciji

Transparency International Hrvatska je zatražio od političkih aktera u pregovorima da nadgleda postupak pregovora i političkih dogovora u cilju formiranja parlamentarne većine i izvršne vlasti u Hrvatskoj.

TI Hrvatska je u ponedjeljak 17. studenog 2015. godine uputio zahtjev političkim akterima koji sudjeluju u pregovorima za sastavljanje parlamentarne većine da se omogući promatranje tog procesa koji je izuzetno važan za konsolidacijske učinke demokratizacije u Hrvatskoj.

Cilj je da kao neovisna zainteresirana javnost osiguramo transparentnost postupka koji se vodi kontrolnim mehanizmom civilnog nadzora. Naš zadatak je da ocijenimo kako se pregovara i na koji način se postiže politički dogovor. Na kraju tog procesa o tome ćemo detaljno informirati javnost. O sadržaju pregovora tj. ono o čemu se pregovara javnost su dužni izvijestiti pregovarači sami.

S druge strane važno je da u slučaju da pregovori ne uspiju hrvatski građani imaju informaciju o tome zašto ti pregovori nisu uspjeli. To je nova razina transparentnosti i odgovornosti prema svakom građaninu koji pošteno živi od svoga rada i nije mu svejedno kakvom kvalitetom će živjeti. Politički akteri se moraju naviknuti da više ne mogu biti sami na političkoj pozornici, već da se i kroz građanski aktivizam moraju podizati kapaciteti razvijenosti hrvatskog društva. Građani su tu da pitaju i propituju svakoga dana, a ne samo na dan izbora. To je naša dužnost i građanska odgovornost.

Sve političke stranke koje su osvojile većinu glasova na parlamentarnim izborima potpisale su u izbornoj kampanji Deklaraciju protiv korupcije,bez obzira da li će biti nositelji izvršne vlasti ili će biti dio oporbe, s ciljem da će svakodnevno promicati pozitivne društvene vrijednosti poput poštenja, integriteta, transparentnosti i odgovornosti. Ovo je doista dobra prilika da to i pokažu.“istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TI Hrvatska.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se