en fr

Objava za medije - rješenje Vrhovnog suda u slučaju Fimi media

Pravosuđe je dužno poštenim i pravičnim sudskim postupcima osigurati stvarnu borbu protiv korupcije 

Transparency international Hrvatska u povodu odluke Vrhovnog suda o kidanju  prvostupanjske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media smatra da pravosudni sustav mora učiniti sve da ne kompromitira stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

„ Ova odluka Vrhovnog suda pokazuje da neučinkoviti pravosudni sustav predstavlja ozbiljan problem za stvarnu i istinsku borbu protiv korupcije.

Prvo, proceduralne pogreške u sudskom postucku ukazuju na to da nisu ugrađeni kontrolni mehanizmi koji bi onemogućili narušavanje pravičnog i poštenog suđenja.

Drugo, takvim postupkom ugrožavaju se ljudska prava i narušava dostojanstvo stranke koja ima pravo dokazati da nije kriva za ono što joj se stavlja na teret.

Treće, dugotrajnim postupkom stvaraju se dodatni troškovi,angažiraju resursi, te se umanjuje  efekt koji bi imala  učinkovita i blagovremena presuda donesena u razumnom roku.

Četvrto, jamčevina u ovako velikim iznosima je nepravedna i socijalno diskriminirajuća, jer se šalje pogrešna poruka svakom građaninu da se novcem može sve kupiti.

Dugotrajnim sudskim postupkom stvara se dojam da ne postoji istinska želja da se obuzda korupcija u Hrvatskoj.“ istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se