en fr

Objava za medije - Transparentnost financiranja kampanja odgovornost svih

Transparency international Hrvatska povodom obvezne predaje financijskih izvješća Državnom izbornom povjerenstvu sedam dana prije održavanja parlamentarnih izbora ukazuje na potrebu boljeg reguliranja tijekova novca i financiranja izbornih kampanja i promidžbe svih kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ali i onih koji su zaduženi za provođenje izbornog postupka.

Iako je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe unaprijedio transparentnost financiranja u odnosu na ranija razdoblja ovom prilikom ukazujemo na to da je odgovorno raspolaganje novcem jedna od najvažnijih uloga koju imaju odgovorni nositelji javne vlasti, budući zastupnici u parlamentu i obnašatelji izvršne vlasti.

Tražimo da se financiranje politike unaprijedi sljedećim kontrolnim instrumentima: prvo, da se transparentno reguliraju financijska prava i obveze političkih stranaka koje na izbor izlaze u koalicijama, jer bi se na taj način vidjelo i financijsko učešće svih koalicijskih aktera; drugo, da se obvezni obrasci koji prate financiranje, poput obrasca o donacijama, ili rashodima kampanje, ispunjavaju elektronski u zajedničku bazu podataka; treće da se naknade članovima izbornih povjerenstava, članovima biračkih odbora i članovima Etičkog povjerenstva reguliraju prije početka izbornog procesa, jer za ovogodišnje izbore te naknade još uvijek nisu određene iako je izborni proces u tijeku. Pravila koja vrijede za kandidate moraju vrijediti i za kontrolore izbornog postupka.

U prethodnim parlamentarnim izborima 2011. godine 22 % političkih stranaka nije dostavilo konačno financijsko izvješće, a čak njih 19% nije ga javno objavilo iako je to bilo dužno učiniti. Također, 29% političkih stranaka koje su tada sudjelovale u izbornom procesu nisu imale troškove izbornog postupka, odnosno njihovi prihodi i rashodi bili su 0 kuna. Što se tiče nacionalnih manjina 29 % kandidata nije dostavilo izvješće, 34 % nije objavilo konačno izvješće o financiranju.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Saznaj više

 

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se