en fr

Primjena ZPPI-a pokazala da je potrebno napraviti poboljšanja

TIH smatra da je praksa primjena Zakona o pravu na pristup informacijama iz 2013. godine pokazala nedorečenost nekih zakonodavnih odredbi. Prijašnji Zakon tumačio je pojam informacije mnogo šire, naglašavajući da informacija ne mora biti pohranjena, nego da je dovoljno da s njom raspolažu tijela javne vlasti.  

 

Pojam informacija prema ZPPI iz 2003. 

Informacija = ne mora biti pohranjena, već je dovoljno da s njom raspolažu tijela javne vlasti.

Pojam informacija prema ZPPI 2013

Informacija = svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti u obliku dokumenta, zapisa, dosjea, registra ili u bilo kojem drugom obliku, neovisno o načinu na koji je prikazan (napisani, nacrtani, tiskani, snimljeni, magnetni, optički, elektronički ili neki drugi zapis).   

Iako je navedeno da informacija može biti u bilo kojem drugom obliku, moglo bi se zaključiti da ne mora biti "u obliku dokumenta, zapisa, dosjea, registra" veća da se može raditi o saznanju koje još nije materijaliziano ili se ne nalazi u jednom nego u više dokumenata. 

Praksa primjena Zakona ukazuje na to da svaki tražitelj informacije mora točno znati što traži, jer je u protivnom njegov zahtjev prekompliciran, iako je nedvojbeno da tijelo javne vlasti raspolaže informacijom.

 

 

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se