en fr

Priopćenje za medije povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama

Varaždin 27. 9. 2013.

Nakon što je 15. 2. 2013. godine usvojen Zakon o pravu na pristup informacijama, hrvatski građani još uvijek čekaju povjerenika koji će osigurati da svakom hrvatskom građanu budu dostupne informacije, kao jedno od ustavom zajamčenih prava.

TIH je u razdoblju od 2007. do 2012. godine provodio redovita godišnja ispitivanja javnog mnijenja u sklopu akcije „Imamo pravo znati“ smatrajući institut prava na pristup informacijama jednim od ključnih poluga u suzbijanju korupcije.

Zakon o pravu na pristup informacijama imamo, ali njegovu primjenu u svakodnevnom životu nemamo. Informiranost je važna zbog konsolidacijskih procesa kojima Hrvatska teži. Zašto se u 7 proteklih mjeseci nije izabrao povjerenik? Kako će izgledati Ured i iz koje proračunske stavke će se financirati njegovi zaposlenici u narednoj proračunskoj godini ?

Transparency International Hrvatska želi otvoriti ovo pitanje upravo na Međunarodni dan prava na pristup informacijama smatrajući da građani trebaju instituciju povjerenika, ali da njegov izbor, kao i način financiranja moraju biti transparentni. To je preduvjet da oni koji daju informacije, ali i oni koji ih traže budu sigurni da će povjerenik svoj posao obavljati transparentno, odgovorno i otvoreno.

 

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se