en fr

Sport je izložen velikim koruptivnim rizicima

23. veljače 2016.

Novo istraživanje Transparency Internationala Globalni izvještaj o korupciji u sportu pruža sveobuhvatan prikaz koruptivnih rizika i navodi preporuke vodećih svjetskih stručnjaka o tome kako sport učiniti stvarnim pokretačem pozitivnih promjena u društvu. Čitav niz nedavnih međunarodnih korupcijskih afera pokazao je da je sport izložen velikim korupcijskim rizicima. Pri tome ne mislimo samo na nogomet, već i afere u atletici i tenisu. 

"Kada kao navijači navijamo za neku momčad radosni smo kada pobijedimo, a tužni kada gubimo. No kada se rezultati ne zasnivaju na poštenoj igri, konkurenciji i poznatim pravilima, već na korupciji i nepravilnostima osjećamo se poniženo i prevareno." istaknuo je Cobus de Swardt, direktor TI.

U istraživanju je sudjelovalo 25 000 navijača u 28 država svijeta i ono je pokazalo da 69% navijača nema povjerenje u FIFA-u, ali da njih 50% smatra da joj treba dati priliku kako bi SE  vratio taj ugled. To je moguće samo kroz transparentan postupak izbora novog rukovodstva za nekoliko dana i temeljite promjene koje se moraju hitno dogoditi.

Hrvatski navijači, ali i građani imaju pravo biti dio ne samo hrvatskog nogometa već i svi ostalih sportova. Bez poštenja i integriteta nema stvarnih promjena u hrvatskom sportu. Sportaši, navijači, sponzori, sportski djelatnici, sportske institucije, tijela javne vlasti,  mediji i građani moraju poticati ove društvene vrijednosti kako bi sport bio važan dio našeg identiteta. Ovom prilikom Transparency International Hrvatska apelira na vodstva sportskih saveza kako bi se zaštitio integritet i poštenje svih aktera uključenih i sport.

Podsjećamo da je Hrvatski olimpijski odbor još u travnju 2015. godine obećao otvoriti besplatnu antikorupcijsku liniju kako bi se prijavile i otkrile manipulacije i korupcija, a zaštitio sport kao takav. Obećanje do danas nije ispunjeno.

Zaštite hrvatski sport u cjelini od podmićivanja, manipuliranja, komercijalizacije i politizacije sporta. Neka sponzori hrvatskog sporta svoje donacije i ugovore daju transparentno na uvid javnosti kako bi se osigurala ista razina odgovornosti za koju se zalažu u svom svakodnevnom poslovanju. Da bi se spoznali stvarni razmjeri nedostataka integriteta u sportu prikupite stvarne podatke i prevenirajte korupciju.

U procesu stvaranja pozitivnih društvenih vrijednosti sport, je važno područje koje okupira mnoge generacije. Sportski akteri dužni su učiniti sve kako pobjede ne bi postale važnije od same igre. Rezultati u sportu moraju biti stvarna motivacija za razvoj zdravog društva u kojem kao aktivni građani živimo“  istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se