en fr

Zastupnici nacionalnih manjina ne smiju biti privilegirani pojedinci

Povodom odbijanja prigovora od strane DIP-a na rezultate izbora za predstavnike nacionalnih manjina u XII izbornoj jedinici Transparency International Hrvatska smatra da je neophodno bolje regulirati političku predstavljenost nacionalnih manjina u parlamentu, kako bi se očuvala zajamčena manjinska prava, kao i poštena,pravedna i transparentna politička zastupljenost.

 „Od 2003. godine do danas, kroz pet izbornih ciklusa, prava 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj zastupale su 22 osobe iz 8 nacionalnih manjina, tako da 14 manjina nikada nije imalo svoje izabrane predstavnike. Na izborima 2003. godine prava 12 nacionalnih manjina zastupao je zastupnik koji je osvojio 167 glasova, a 2007. godine onaj koji je osvojio 351 glas.

Problem u ovom trenutku nisu promjene u popisu birača na manjinskim listama, već smanjivanje udjela onih koji glasuju u posebnim izbornim jedinicama.

Za predstavnike srpske nacionalne manjine 2003. godine glasovalo je 21%, a 2016. godine samo 14% upisanih na popis birača, Za talijansku nacionalnu manjinu taj podatak je još lošiji, 2003. godine na manjinskoj listi glasovalo je 48%, a 2016. godine samo 20% upisanih birača.

Kako zastupnik nacionalne manjine, koji je član političke stranke, raspolaže novcem i zastupa interese onih manjina kojima ne pripada? Teško je osigurati stvarnu zastupljenost svih manjina u slučajevima kada jedan manjinski zastupnik politički predstavlja 5  ili 12 nacionalnih manjina.

U vrijeme kada je transparentnost trošenja javnog novca prioritet s pravom se postavlja pitanje kako i na koji način legitimno izabrani manjinski zastupnici upravljaju novcem koji za svoj rad dobivaju iz državnog proračuna? Na koji način se vrši kontrola potrošnje tog novca i koji je stvarni učinak za pripadnike manjinskih naroda koje predstavljaju?

Očekujemo od manjinskih zastupnika da će biti stvarni predstavnici nacionalnih manjina, a ne privilegirani pojedinci.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Dokumenti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se