Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Afera FIMI MEDIJA - ukratko

11.11.2020.

Afera „Fimi media“ koja traje već deset godina okončana je u ponedjeljak 9. studenog 2020. godine te će nepravomoćna presuda biti izrečena u petak 13. studenog 2020.

Sve je započelo 2010. godine kada je uhićen bivši hrvatski premijer Ivo Sanader koji se tereti za izvlačenje novca iz državnog proračuna kroz državna poduzeća koja su poslužila kao bankomati. USKOK ga optužuje da je zajedno s vlasnicom tvrtke Fimi media Nevenkom Jurak, bivšim rizničarom HDZ-a Mladenom Barišićem, bivšim glasnogovornikom HDZ-a Ratkom Mačekom te bivšom šeficom računovodstva Brankom Pavošević oštetio državni proračun za oko 70. milijuna kuna.

Također Hrvatska Demokratska Zajednica jest prva politička stranka koja je završila na optuženičkoj klupi te se tijekom suđenja saznalo da je primila oko 9,6 milijuna kuna neevidentiranih donacija.

Novac koji je izvlačen iz državnih tvrtki korišten je za kupnju pojedinih medija, plaćanje pjevačima te za financiranje Sanaderovih privatnih troškova i HDZ-ovih crnih fondova.

Suđenje je započelo 2012. godine s optužnicom koja se nalazila na 500 stranica. Nevenka Jurak, Mladen Barišić te Branka Pavošević priznali su kako su krivi za ono što ih se optužuje.

U ožujku 2013. donesena je nepravomoćna osuđujuća presuda gdje je Ivo Sanader osuđen na devet godina zatvora te USKOK traži da mu se oduzme 20 milijuna kuna. Nevenka Jurak je osuđena na dvije godine zatvora, Mladen Barišić na tri godine, Branka Pavošević na godinu i pol, a Ratko Maček na uvjetnu kaznu. HDZ je novčano kažnjen s pet milijuna kuna te oduzimanje 24,2 milijuna kuna.

2015. godine Vrhovni sud ukida presudu smatrajući da su bivšem premijeru Ivi Sanaderu povrijeđena prava jer Nevenka Jurak, Mladen Barišić i Branka Pavošević nisu htjeli odgovarati na pitanja.

Novo suđenje je započelo u lipnju 2016. godine s izmjenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda te je napokon okončano 9. studenog 2020. Ovaj put svi optuženicu su promijenili iskaz te govore kako nisu krivi.

Tijekom suđenja je saslušano više od 150 svjedoka te je više od jedne godine tijek suđenja stao zbog lošeg zdravstvenog stanja Nevenke Jurak koja je na kraju premiula u studenom 2019 godine.

Priča o Fimi medii dobila je bezbroj nastavaka jer je tužiteljstvo podiglo 10-ak optužnica protiv bivših ministara ili čelnih ljudi državnih tvrtki koji su poslovali s Fimi mediom.

Prvi okončani postupak bio je protiv Darka Beuka (bivšeg čelnog čovjeka Hrvatskih šuma) koji je priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om. U svibnju 2012. uvjetno je osuđen na 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina.

Drugi postupak je bio protiv Vinka Mladinea (bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša kojeg se teretilo da je poslovima sklopljenim s Fimi medijom, oštetio Fond za 1,2 milijuna kuna. 2018. godine nepravomoćno je oslobođen optužbi.

Treći je postupak bio protiv Ivice Kirina (bivšeg ministra unutarnjih poslova) koji je optužen za zlouporabu „tešku“ oko 7 milijuna kuna. On je također nepravomoćno oslobođen optužbi 2019. godine. 

Četvrti postupak bio je protiv Josipa Sapunara (bivšeg čelnika HAC-a) koji je dobio djelomičnu uvjetnu kaznu te je morao vratiti 7,7 milijuna kuna.

Peti postupak se vodio protiv Božidara Kalmete (HDZ-ovog ministra) koji se teretio za štetu od 600.000 kuna te koji je oslobođen optužbi 2019. godine.

Šesti postupak se vodi protiv Vesne Bakran (bivše čelnice Hrvatske lutrije) koju se tereti za štetu oko 2,7 milijuna kuna. Postupak trenutno još traje te nam ostaje vidjeti kakav će biti ishod.

Sedmi se postupak vodi protiv Dubravka Tkalčića (bivšeg generealnog direktora JANAF-a), a suđenja traju i Branku Radoševiću (CROSCO) te Anti Todoriću (STSI).

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica