Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Borba protiv korupcije kompromitirana je nedostatkom političke volje

04.03.2017.

Povodom Izvješća State Departmenta o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom 2016. godine Transparency International Hrvatska ističe da je najveći hrvatski problem korupcija koja razara sustav i društvo u cjelini, te uništava vjeru da se može živjeti od vlastitog rada i poštenja.  

Problem korupcije u Hrvatskoj je suštinski problem ovog društva. Svakodnevne korupcije afere, zloupotreba korupcijskih tema za političku promociju, te međusobne političke obračune političkih aktera kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

Samo u ovoj 2017. godini, u 63 dana, bili smo kao građani sučeni s korupcijskim aferama, ukazivanjem na sukob interesa, omalovažavanjem političkih institucija prema neovisnim, preventivnim i represivnim tijelima u borbi protiv korupcije, te neučinkovitim pravosudnim sustavom koji sustavno kompromitiraju borbu protiv korupcije. Nalazi Državne revizije se ignoriraju, a političke ili bilo koje druge odgovornosti u suštini nema.

Financijski izvještaji parlamentarnih političkih stranaka za 2016. godinu pokazuju da se njihove aktivnosti u 75% financiraju javnim novcem svih građana, a u manjoj mjeri članarinama i donacijama.

Istovremeno njihovi rashodi usmjereni su na isplate plaća zaposlenika političkih stranaka u iznosu od 20% prikupljenog novca. Na dvije stavke rashoda, za telefoniranje i reprezentaciju poštrošeno je 18,5 milijuna kuna, uz sve privilegije i pogodnosti koje su im osigurane drugim proračunskim stavkama.  

Korupcija nema stranački predznak, ona nije niti lijeva niti desna, već je povezana s neodgovornim korumpiranim pojedincima u političkoj areni i s njima povezanim pojedincima koji imaju financijske koristi od međusobne suradnnje. Građani su samo puki promatrači umorni od korupcije.

Priopćenje za medije 

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica