Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Borba protiv korupcije mora biti prioritet svih nas

09.12.2017.

BORBA PROTIV KORUPCIJE NE SMIJE BITI KOMPROMITIRANA KORUMPIRANIM PRAVOSUĐEM, ZAROBLJENIM INSTITUCIJAMA, OVISNIM MEDIJIMA I BORCIMA BEZ INTEGRITETA

Transparency International Hrvatska povodom 9. prosinca - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i 10. prosinca Međunarodnog dana ljudskih prava ukazuje na potrebu stvarne borbe protiv korupcije na svim razinama koja je izostala.

UN je objavio podatak da na godišnjoj razini u svijetu 1 trilion $ bude potrošen za mito, a da se 2,6 triliona $ otuđi kroz korupciju. Upravo objavljen Eurobarometar o poslovanju i korupciji u EU za 2017. godinu pokazao je da u Hrvatskoj 58% anketiranih smatra da je korupcija ozbiljan problem i prepreka u  poslovanju.

Izostanak stvarne borbe protiv korupcije rezultat je nedostatka političke volje da se ona prepozna kao najveći i najvažniji problem u Hrvatskoj. Korupcija je uzrok siromaštva i iseljavanja građana koji u takvom nuređenom društvu ne mogu i ne žele živjeti.

Dugotrajni sudski procesi i korumpirano pravosuđe, te s tim u vezi zarobljene i neučinkovite institucije u prevenciji i represiji korupcije stvaraju dojam da se korupcija u konačnici isplati.

Ovisnost medija i njihova nepoznata vlasnička struktura otvaraju prostor za kreiranje medijskog prostora od strane nepoznatih interesnih skupina i pojedinaca.

Još je veći problem u nedostatku stvarnog i neovisnog aktivizma građana koji se onemogućava od strane nekoliko udruga i interesom povezanih pojedinaca koje su zarobile javni prostor svojim podaničkim služenjem političkim interesima, a bez vlastitog integriteta i odgovornosti.

Građani koji su ukazali na nepravilnosti ostali su nezaštićeni, egzistencijalno ugroženi i narušenog zdravlja bez pravne zaštite. Za sve to vrijeme neki vanjski aktivisti u cilju destabilizacije ističu Hrvatsku kao „novo lice korupcije u Europi“ , istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica