Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

CRINIS

11.05.2015.

CRINIS je metodologija kojom se procjenjuje zakonodavni sustav i ispituju postupci ključnih aktera uključenih u političko financiranje. CRINIS polazi od uvjerenja da je transparentnost preduvjet za praćenje novca u politici. 

Svrha istraživanja bila je prepoznati propuste i nedostatke u sustavima političkog fi nanciranja, s ciljem povećanja transparentnosti fi nanciranja političkih stranaka. Ovo izvješće predstavlja rezultate drugog kruga istraživanja provedenog u Hrvatskoj u sklopu regionalnog izvješća koje se, osim u našoj zemlji, provodi u Albaniji, Makedoniji, Srbiji te na Kosovu. 

Na ljestvici od 1 do 10 Hrvatska je dobila ocjenu 7,7, pri čemu su najlošije ocijenjene dimenzije sankcije i prevencija koji su dobili ocjene 3,0 te 4,4, dok su najbolje ocijenjeni opseg i detaljnost izvještavanja: 9,5 i 10. Uspoređujući zakonska rješenja i praksu pokazalo se da su, općenito gledajući, rezultati za zakonska rješenja (8,3) viši od rezultata za praksu (7,1) što pokazuje da je implementacija zakonskih rješenja i dalje problematična te da se na tome treba konstantno raditi.

Rezultati izvješća Crinis predstavljeni na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora. Saznajte više ovdje.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica