Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Donacije za potporu političkog djelovanja - parlamentarne stranke i IZ-D obrasci

15.07.2014.

Čl.26 Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, te podzakonski akti propisali su transparentnost u izvještavanju o primljenim donacijama na propisanom Obrascu IZ-D za političke stranke, nezavisne zastupnike na nacionalnoj razini, te za članove predstavničkih tijela na nižim razinama vlasti.   

TIH je objavio kako su zakonsku obvezu ispunile parlamentarne stranke. Od ukupno njih 15 na web stranica je izvješća bilo njih 13. Tri parlamentarne stranke ( BDSH, HSU i Novi val - Stranka razvoja) nisu se financirale iz donacija pravnih i fizičkih osoba za potrebe političkog djelovanja.

HNS je sa 583.051,38 kn stranka koja je najviše financirana iz donacija, a više od 91%  su je financirale fizičke osobe. SDP je kroz donacije u prvih šest mjeseci primio 130.584,00 kn, a SDP 153.614,50 kn.

Najnižu donaciju uplatio je fizička osoba-donator SDP-u u iznosu od 1,00 kn, a najviši u naravi 60.000 kn pravna osoba- donator IDS-u.

Transparency International Hrvatska poziva sve obveznike da dostave izvješća, te da ona budu transparentna u skladu s propisima, te da se svi podaci prikažu na jednak način. 

TIH poziva nadležne institucije da uvedu elektronski obrazac u kojem bi bilo moguće dostaviti kao i za mnoge druge obrasce koji su pravnim osobama već danas omogućeni ( primjerice JOPPD- obrazac).

  

 

   

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica