Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Dr. sc. Davorka Budimir: Bez osobne odgovornosti ne možemo ići naprijed, nego samo zaostajati i stagnirati

22.11.2021.

Pitanja odgovornosti i tolerancije čine temelj života svake zajednice, odnosno vezivno tkivo nekog sustava. Bez obzira na to je li on malen ili velik, od obitelji, povezanih grupa do država ili globalnog sustava u cjelini. Uloga pojedinca nije marginalna, a pitanje osobne odgovornosti možda je najvažnija vrijednost neke zajednice - navodi dr. sc. Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska te u nastavku piše:

- Nema osobne odgovornosti bez moralne odgovornosti, onog unutrašnjeg glasa (savjesti) u svakom pojedincu koji je izgrađen na temeljima socijalizacije od najranijeg djetinjstva, kućnog odgoja, karaktera pojedinca i samokontrole. Visoka razina osobne odgovornost pojedinca učinila bi manje važnim sve druge oblike odgovornosti, od društvene do političke odgovornosti nositelja vlasti.

- Ni jedno društvo ne može se naviknuti na neodgovorno ponašanje pojedinaca ili grupa. Takva društva u konačnici propadaju i postaju potpuno razorena. Zajednice koje nemaju minimum dogovora o temeljnim društvenim vrijednostima podložne su rizicima koji ih uništavaju iznutra, ali i izvana, tj. iz neposredne okoline, koja je uvjetovana globalnim izazovima, geopolitičkom pozicijom, strateškim interesima i sl. Politička odgovornost najjasnije demonstrira teškoće u konkretiziranju osobne odgovornosti i često se skriva iza kolektivne (ne)odgovornosti. "Neka institucije rade svoj posao!" primjer je prebacivanja odgovornosti, a što je moguće jer politička odgovornost počiva na pravu upotrebe moći.

- Hrvatska u ovom trenutku ima ozbiljan problem suočavanja s posljedicama licemjernog ponašanja pojedinaca, a posebno onih na političkim pozicijama, na svim razinama - od lokalne do nacionalne, i u vlasti i u oporbi. Istovremeno šutljiva većina građana suočena je s teretom vlastitih problema, egzistencijalnom krizom i neujednačenim pravilima, koja nisu jednaka za sve. Takvo ponašanje ima razorne posljedice i destabilizira sustav u cjelini. Nedostatak čvrstih temelja društva onemogućava napredak, zaustavlja razvoj, potiče iseljavanje i uništava svakog građana koji želi miran, pošten i kvalitetan život u Hrvatskoj.

Cijeli tekst pročitajte na: https://www.glas-slavonije.hr/479382/11/Bez-osobne-odgovornosti-ne-mozemo-ici-naprijed-nego-samo-zaostajati-i-stagnirati

 

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica