Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Dvadeset godina članstva Republike Austrije, Republike Finske i Kraljevine Švedske u Europskoj uniji

30.01.2015.

"20 godina članstva u Europskoj uniji- razlog za slavlje!" moto je pod kojim se u Kući Europe u Zagrebu svečano obilježila 20. godišnjica članstva Republike Austrije, Republike Finske i Kraljevine Švedske u Europskoj uniji. Ove države punopopravno članstvo u Europskoj uniji stekle su 1. siječnja 1995. godine, što je ujedno i četvrto proširenje Europske unije.

 

Pod pokroviteljstvom Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, organizirana je konferencija na kojoj su sudjelovali brojni uzvanici, a u raspravi su sudjelovali  Nj.E. Manfred Scheich, veleposlanik, bivši glavni pregovarač i predstavnik Austrije u EU-u, Nj.E. Eikka Kosonen, veleposlanik, član kabineta Premijera, predstavnik Finske u EU i voditelj Predstavništva Europske komisije u Finskoj, Nj.E. Frank Belfrage, bivši ministar vanjskih poslova, pregovarač i predstavnik Švedske u EU-u, g. Christian Danielsson, generalni direktor Glavne uprave za proširenje, ujedno i bivši veleposlanik Švedske u EU-u, g. Hrvoje Marušić, pomoćnik Ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, te dr. Gerald Knaus, Europska inicijativa za stabilnost – Istanbul.  Iskustvo  i znanje nekih od sudionika, koji su tada izravno bili uključeni u procese priključenja Europskoj uniji , neprocjenjiva je vrijednost za nove članice EU, ali i za države koje sudjeluju u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Transparency International Hrvatska čestita Republici Austriji, Republici Finskoj i Kraljevini Švedskoj na 20 godina uspješnog članstva u Europskoj uniji. "Podsjetimo da je Finska na 3. mjestu prema ovogodišnjem izvještaju Indexa percepcije korupcije koju provodi Transparency International s 89 ostvarenih bodova, Švedska na visokom 4. mjestu s 87 bodova, dok je Austrija na 23. mjestu sa 72 boda, što svrstava te članice u sam svjetski vrh. Neupitno je da mnoge slabije razvijene članice, ali i države u procesu pristupanja EU, mogu mnogo naučiti iz iskustva ovih visoko razvijenih europskih zemalja.", poručila je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica