Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Hrvatska i dalje korumpirana 47.bodova 63.mjesto

28.01.2021.

OBJAVA ZA MEDIJE

/za objavu odmah/

28. siječanj 2021. godine

 

HRVATSKA KORUMPIRANA I ZAOSTAJE 17 BODOVA OD PROSJEKA EUROPSKE UNIJE

                          -

                                       INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE 2020

                                    47 BODOVA - 63. MJESTO 

 

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2020 Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova. Isti su pokazatelji bili i za prethodnu 2019. godinu.

 

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2020. godini su Novi Zeland i Danska s 88, Finska s 85, te Singapur i Švicarska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su  Sirija s 14, te Južni Sudan i  Somalija sa samo 12 bodova.

 

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su Bugarska, Rumunjska i Mađarska s 44 boda. Slovačka ima 49 bodova, a Grčka je napredovala za 2 boda Prosjek članica Europske unije je 64 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 17 bodova. 

 

U odnosu na države u okruženju prisutna je stagnacija i pad indeksa. Slovenija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Kosovo ostale su na istom broju bodova, dok su Bosna i Hercegovina i Srbija pali za 1 bod.

Slovenija ima 60 boda, Hrvatska 47, Crna Gora 45, Srbija 38, Bosna i Hercegovina i Kosovo  36, a Sjeverna Makedonija 35 bodova.

Indeks percepcije korupcije za 2020. godinu pokazuje da Hrvatska stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava posljedicama pandemije uslijed COVID 19 krize koja nije samo ekonomska već i korupcijska. U 2019.godini uzorci su bili netransparentno financiranje političkih stranaka i novca u politici. U 2018. godini korupcija se povezivala s populizmom i slabljenjem demokracije i demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

 

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom,  krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Odlazak razočaranih građana iz Hrvatske posljedica je siromaštva većine stanovnika uzrokovanog korupcijom, a ne želje za brzim stjecanjem bogatstva u drugim uređenim državama.

Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

 

Hrvatska je u ovom trenutku suočena s brojnim izazovima od rješavanja problema pandemije do razornih posljedica potresa, a istovremeno zaostaje za 17 bodova od prosjeka Europske unije i čak 41 bod od najtransparentnije članice Danske. Pad na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela, te dugotrajni sudski procesi koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije. istaknula je  Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.      

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica