Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Indeks percepcije korupcije 2023

30.01.2024.

HRVATSKA NA GRANICI IZMEĐU KORUMPIRANIH I NEKORUMPIRANIH DRŽAVA,  ZAOSTAJE 40 BODOVA OD DANSKE I 14 BODOVA OD PROSJEKA EUROPSKE UNIJE

                          -

                                       INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE 2023

                                    50 BODOVA - 57. MJESTO 

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2023. godinu Hrvatska je na 57. mjestu s 50 bodova. To su isti rezultati kao i za 2022. godinu.

 

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2023. godini su Danska s 90, Finska s 87,te Novi Zeland s 85 bodova. Najkorupmiranije države su Sirija, Venezuela i Somalia.  

 

Hrvatska se nalazi na začelju Europske unije, a osim nas lošije su Grčka s 49, Rumunjska s 46, Bugarska s 45 i Mađarska s 42 boda. Prosjek članica Europske unije je 64, tako da Hrvatska zaostaje za 14 bodova. 

 

U odnosu na države u okruženju Slovenija, Srbija i Kosovo imaju isti rezultat kao i protekle 2022. godine, a Bosna i Hercegovina, te Crna Gora imaju rast od 1bod.

Slovenija ima 56 bodova, Hrvatska 50, Crna Gora 46, Kosovo 41, Srbija 36, a Bosna i Hercegovina 35 bodova.

Hrvatska je zabilježila rezultat kao i prethodne godine, a na globalnoj karti ima isti broj bodova kao i Malezija.

„ Indeks percepcije korupcije je najcitiranije globalno istraživanje o poziciji pojedine države koje mjeri dojam. Borba protiv korupcije podrazumijeva vladavinu prava, te čvste, neovisne i učinkovite institucije. Dugotrani postupci u razotkrivanju, procesuiranju i kažnjavanju korumpiranih zaustavljaju borbu protiv korupcije.

 

Borba protiv korupcije je borba za Hrvatsku u kojoj će se od vlastitog rada pošteno i mirno živjeti. U kojoj nositelji vlasti neće zloupotrijebiti svoju poziciju kako bi uništili prevenciju i integritet neovisnih tijela u borbi protiv korupcije, ali isto tako koji u ovoj izbornoj godini tu borbu neće koristiti isključivo za političke obračune kako bi došli na vlast ili ju očuvali„istaknula je  Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.     

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 223 2 011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica