Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Intervju za Lider - Izbijanjem korupcijskih afere ukazuje se na nepravilnosti

28.07.2016.

Tjednik Lider objavio je intervju " Izbijanje korupcijskih afera dobro je jer se tako upozorava na nepravilnosti"  s predsjednicom TIH-a Davorkom Budimir. Intervju je bio fokusiran na korupciju u hrvatskom društvu kao sustavnom problemu duboko ukorijenjenom u sve segmente i na svim razinama.

"Ukoliko ne promijenimo sustav upravljanja i kanale regrutacije pojedinaca na pozicije kroz političke stranke koji se zasnivaju na podobnosti imati ćemo iste probleme. Korumpiran sustav i nezadovoljne i obespravljene građane."

Intervju se dotakao i djelovanja TIH-a s obzirom na prekid suradnje sa Središnjicom TI u Berlinu.

Što se tiče našeg rada on se odvija normalno kao i do sada. Radimo i djelujemo pod istim imenom,  osim što trenutno nemamo suradnju sa središnjicom u Berlinu. Ne razumijemo apsurdnost situacije. Dobili smo obavijest mailom u ožujku da nam je licenca ukinuta. Reagirali smo na mail ne pristajući na takav rasplet događaja,  jer nismo povrijedili niti jedno načelo iz našeg sporazuma. TIH postoji od 2000., a prva licenca je dobivena 2005. Mi smo postojali pod tim imenom pet godina bez da smo imali licencu. Zbog svega što smo napravili i dobre etabliranosti, ne priznajemo situaciju da nam mailom kažu kako više nismo ogranak Transparency Internationala. Ukinuti smo na temelju kleveta tajnih formata. A da smo mi laž, ja ne bih više sjedila ovdje. Navedeni razlozi za prekidanjem suradnje su nam neprihvatljivi jer nisu mjerljivi: nesuradnja s drugim organizacijama civilnog društva okupljenim oko Platforme 112, volontiranje i financijska nestabilnost. U državi s toliko nezaposlenih, gdje niti jedan pravni subjekt praktički nema stabilnost jer mu nitko ne može garantirati da sutra neće propasti, što bismo trebali? Imati pet milijuna kuna na računu. Nakon dvije godine smo dobili institucionalnu potporu od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za hladni pogon i za to smo beskrajno zahvalni.

Kakav rasplet očekujete? I kada?

Vrijeme je na našoj strani. Ako stranke u postupku ne  mogu riješiti problem mirnim putem, ostaje nam sudski postupak predviđen sporazumom, a nadležan je sud u Njemačkoj. Spremni smo na to jer argumenti koje smo dobili od njih nisu mjerljivi,  a najviše smo prigovorili da su o nama odlučivala tri različita tijela u kojima su bili isti ljudi na temelju nemjerljivih kriterija. To nije transparentno, a stvara privid demokratičnosti. Bez obzira na koju se instancu žalite uvijek je to adresirano na nekoliko istih pojedinaca. Kad smo bili u situaciji da se o nama trebalo ponovno odlučivati, od siječnja do ožujka ove godine apsolutno nas nitko po tom pitanju nije kontaktirao. Kako je to moguće? No ako je Hrvatska početak neke priče, to je dobro. Spremni smo da se situacija oko toga raščisti na svjetskoj razini i danas znamo da nismo usamljen primjer. Ono za što se Transparency International zalaže na svjetskoj razini kada nekoga proziva za korupciju, a to je transparentnost i objektivnost mora biti primjenjivo i vidljivo unutar same organizacije prema svakom ogranku u svijetu bez izuzetaka.        

 

 

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica