Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Iva Čengija o temi Mladi i korupcija - Govornica, HRT 4

13.03.2014.

Bitno je mladima ukazivati na važnost izgradnje društva s nultom stopom korupcije.

"Prave su vrijednosti znanje i rad i vodeći se tim vrijednostima mladi si mogu izgraditi dobru budućnost. Mala korupcija otvara vrata većoj, ali i najveća, vidjeli smo u prvostupanjskoj presudi u slučaju Fimi media ne završava dobro. Mladi se trebaju boriti protiv korupcije, ali mi im u tome trebamo biti uzor. Zakonsku podlogu za to već imamo", istaknula je Iva Čengija, zamjenica izvršne direktorice TIH-a, u emisiji Govornica.

"Kupnja ispita pojam je koji ne poznaju obrazovni sustavi u najrazvijenijim zemljama svijeta. Nažalost, u Hrvatskoj je stanje drugačije. Za svaku su osudu slučajevi razotkriveni na Prometnom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te Pravnom u Osijeku. No, posao je to za USKOK i Državno odvjetništvo. TIH od Dinka Cvitana, novog glavnog državnog odvjetnika ima velika očekivanja – beskrumpromisnu borbu protiv korupcije", kazala je Čengija.

A u obrazovnom sustavu posla ima. Kroz Globalni korupcijski barometar kojim Transparency International utvrđuje mišljenje građana o prisutnosti korupcije u pojedinim sferama, utvrđeno je da građani Hrvatske naš obrazovni sustav doživljavaju vrlo korumpiranim. Konkretno, na ljestvici od 1 do 5 pri čemu 1 označava područje bez korupcije, a 5 ono potpuno korumpirano, obrazovni sustav dobio je ocjenu 3.5. Građani smatraju je najviše korupcije vezano uz političke stranke i sudstvo. Ta su područja dobila ocjenu 4.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica