Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Izvješće Europske Komisije o vladavini prava u RH za 2021.

26.07.2021.

Pravosudni sustav

U području pravosudnog sustava u izvješću za Hrvatsku navodi se da je zabilježeno poboljšanje u pogledu trajanja postupaka i smanjenja zaostalih predmeta, ali da su potrebna daljnja poboljšanja kako bi se riješili ozbiljni izazovi učinkovitosti i kvalitete.

Kod slučajeva korupcije na visokoj razini istrage i suđenja se nastavljaju, ali zbog dugotrajnih postupaka, napominje se, presude se često odgađaju.

Spominje se postupak imenovanja predsjednika Vrhovnog suda koji je doveo do kontroverzi i omalovažavajućih javnih izjava protiv sudaca te da je Ustavni sud naglasio važnost suradnje između državnih vlasti u pogledu različitih stajališta o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda.

U izvještaju je spomenut i iskorak prema transparentnosti sudstva u vidu javne objave imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika. 

Kaže se i da je Državno sudbeno vijeće predložilo jačanje svoje uloge u izboru sudaca, što je bilo spomenuto i u prvom godišnjem izvješću objavljenom u rujnu prošle godine.

Ne navodeći imena sudaca, u izvješću se kaže da je “niz navodnih etičkih i disciplinskih prekršaja sudaca dovelo do postupaka pred Državnim sudbenim vijećem i sudskim vijećima te do kaznenih istraga”.

U izvješću se kaže da je percepcija neovisnosti sudstva i dalje vrlo niska, da i dalje postoji nedostatak osoblja u Državnom sudbenom vijeću i Državnoodvjetničkom vijeću, iako je ograničen broj ljudi raspoređen radi provjere imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika.

 

Okvir za borbu protiv korupcije

Izvješće navodi da je u tijeku javna rasprava o novoj strategiji za prevenciju korupcije za razdoblje 2021.- 2030. i da se u nacrtu strategije predviđa jačanje pravnog okvira za sprječavanje sukoba interesa, na kojem se trenutačno radi. 

Istaknuto je da su odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa bile podložne osporavanju u nekoliko sudskih presuda, među kojima je i pravomoćna presuda Visokog upravnog suda. Implikacije ovih presuda važne su jer dovode u pitanje tumačenje Zakona i mogućnost da Povjerenstvo nametne sankcije. 

Dodaje se da i dalje nema etičkog kodeksa za članove vlade i parlamenta te da je “revolving door” načelo samo djelomično regulirano.

Kaže se da su potrebna detaljna pravila o lobističkim aktivnostima, da još nema zakonskih prijedloga o političkom imunitetu članova vlade iako je najavljena promjena zakonskog okvira.

Javne nabave i dalje su visokorizično područje za korupciju, a nekoliko slučajeva je otkriveno zahvaljujući zviždačima. Istrage i kazneni progon korupcije na visokoj razini su nastavljene, ali zbog dugotrajnih postupaka presude se često odgađaju, kaže se u izvješću.

 

Izvori: https://www.gong.hr/hr/dobra-vladavina/hrvatska-i-poljska-imaju-najnizu-stopu-povjerenja-/

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/2021_rolr_country_chapter_croatia_hr_0.pdf

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica