Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Kampanja Imamo pravo znati 2012.

28.01.2014.

Devet godina nakon što je donesen Zakon o pravu na pristup informacijama, jedan od ključnih za suzbijanje korupcije, manje od polovice građana Hrvatske zna da taj zakon postoji: svega njih 47,5 posto. To pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je za Transparency International Hrvatska provela agencija Promocija Plus

3. i 4. rujna na reprezentativnom uzorku građana. Pozitivno je ipak da u posljednjih pet godina postotak građana koji znaju za ovaj zakon kontinuirano raste: 2007. ih je tek nešto više od četvrtine, odnosno 29,5 posto, znalo za njega.  

Također ohrabruje da polovica građana koji su čuli za Zakon o pravu na pristup informacijama zna da imaju pravo tražiti informacije od svih tijela javne vlasti i poduzeća u njihovom vlasništvu. Drugim riječima, 23,7 posto hrvatskih građana zna točno koja prava im zakon osigurava. Najzanimljivije teme su financiranje projekata iz proračuna, što interesira 19,3 posto ispitanika, potom slijede podaci o socijalnoj skrbi (17,7 posto), stanje i održavanje komunalne infrastrukture (15,3 posto), komunalne naknade i porezi iz nadležnosti grada (15,2 posto), rad predstavnika vlasti na svim razinama zanima 11,5 posto građana, a podaci o obrazovanju su najzanimljiviji za njih 11,4 posto. No, usprkos zanimanju samo njih 10,8 posto je zatražilo informaciju od tijela javne vlasti, a od tog broja je tek njih 29,8 posto bilo zadovoljno odgovorom. To je ipak napredak u odnosu na 2008. kad je tek 4,6 posto građana zatražilo informaciju, a od toga je tek njih 26,8 posto dobilo u potpunosti odgovarajući dogovor.

Sve ovo pokazuje da bi tijela javne vlasti u Hrvatskoj trebala uložiti više truda u promociju i provođenje Zakona o pravu na pristup informacijama i uspostaviti uspješniju komunikaciju između vlasti i građana te tako omogućiti uspješnije upravljanje javnim resursima i minimizirati rizik od korupcije. Ukoliko se želi stvoriti preduvjete za uspješno provođenje ovog zakona neophodno je kontinuirano educirati građane te osigurati resurse za kvalitetan rad neovisnog tijela koje nadzire provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama.

Transparency International Hrvatska (TIH) će od 12. rujna do 1. listopada po šesti put provesti akciju „Imamo pravo znati!“ u sklopu koje će se promovirati Zakon o pravu na pristup informacijama. Temeljni ciljevi akcije su upoznavanje građana s temeljnim značajkama Zakona o pravu na pristup informacijama na info punktovima u hrvatskim gradovima te poticanje tijela javne vlasti da ulože veće napore u informiranje građana te promoviranje javnosti financiranja predstojeće predizborne kampanje.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica