Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Korupcija u međimurskoj županiji

13.09.2021.

USKOK je objavio kako sumnjiči međimurskog župana Matiju Posavca, županijskog pročelnika Milorada Novkovića te Josipa Kobala za počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Mito za funkciju u Županijskoj upravi za ceste

navode da prvookrivljenog Posavca sumnjiče da je primio mito od Josipa Kobala od 10.000 kuna te mu za to sredio ponovno imenovanje na funkciju člana Uprave u Županijskoj upravi za ceste Međimurske županije. Sve to se odvijalo od 6. svibnja do 9, srpnja ove godine. Naime, Kobalu je mandat istjecao u srpnju pa je, kako pojašnjavaju iz USKOK-a, znajući da župan ima veliki utjecaj na donošenje odluka u Skupštini Županije u tijeku predizborne kampanje za lokalne izbore 6. svibnja zatražio od župana da mu u slučaju da bude ponovno izabran osigura novo imenovanje na položaj člana upravnog vijeća ŽUC-a. Kao nagradu za poduzimanje tih radnji drugookrivljeni Kobal je prvookrivljenom županu Posavcu dao 10.000,00 kuna, koji je ovaj primio i pritom prihvatio navedeno traženje.

Nakon što je Posavec ponovno izabran za župana, sumnja se da je iskoristio okolnost što vijećnici njegove kandidacijske liste imaju većinu u Skupštini i Odboru za izbor i imenovanja te da je ishodio da se na dnevni red sjednice zakazane za srpanj uvrsti dogovor s Kobalom, odnosno prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i članova upravnog vijeća ŽUC-a, te da navedeni Odbor predloži drugookrivljenog Kobala za člana upravnog vijeća ŽUC-a. Taj prijedlog Skupština je i usvojila, te je donesena odluka o Kobalovom imenovanju.

Zapošljavanje poznaničine nećakinje

Posavca se sumnjiči i da je u razdoblju od 29. ožujka do 28. travnja ove godine u Čakovcu, koristeći autoritet župana Međimurske županije, zatražio od trećeokrivljenog pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove te županije Milorada Novkovića da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima. Posavec je pritom znao, navode u USKOK-u, da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u navedenom Odsjeku nije sistematizirano nijedno radno mjesto za koje bi kao uvjet bio propisan takav stupanj stručne spreme.

Trećeokrivljeni Novković pristao je na županov zahtjev te je izmijenio Pravilnik u kojem je sistematizirao traženo radno mjesto. Taj je Pravilnik Posavec potom odobrio. Novković je zatim raspisao javni natječaj za prijam u službu vježbenika na navedeno radno mjesto te je tijekom provedbe natječaja, a kako bi osigurao ostvarivanje najboljeg rezultata na testiranju nećakinji Posavčeve poznanice njoj omogućio uvid u pitanja i zadatke testiranja. Na kraju je i donio rješenje kojim je kandidatkinja primljena u službu kao vježbenik na radno mjesto višeg upravnog referenta za imovinsko-pravne poslove.

Još jedno namještanje natječaja

To zapošljavanje nije jedino za koje je prema tvrdnjama USKOK-a urgirao Posavec. Naime, sumnjiči ga se da je od prosinca 2020. do 3. veljače 2021. pomogao pri zapošljavanju još jedne osobe ali ovaj put na mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije. Riječ je o kandidatkinji koja na natječaju nije zadovoljila potrebni broj bodova te nije ušla u uži krug natječaja.

Naime, nakon što je po provedenom postupku doneseno rješenje o prijemu druge izabrane kandidatkinje, koja je u međuvremenu odustala od zaposlenja, prvookrivljeni Posavec, navodi USKOK, je koristeći autoritet župana zatražio od trećeokrivljenog pročelnika tog Upravnog odjela da poništi oglas iako je postojala i mogućnost izbora drugog kandidata s rang-liste kandidata. Potom je, tvrdi USKOK, od pročelnika tražio da pri ponovljenom oglasu osigura ostvarivanje najboljeg rezultata osobi koja nije zadovoljila na testiranju u postupku po prvom oglasu, te da baš nju zaposli.

Pročelnik je pristao te potom donio odluku o poništenju natječaja te raspisao novi za isto radno mjesto. Prije provođenja testiranja osobi koju je trebalo zaposliti, navodi USKOK, omogućio je uvid u pitanja i zadatke i time joj osigurao ostvarivanje najboljeg rezultata, nakon čega je donio rješenje o njenom prijemu u službu na određeno vrijeme.

Izvor: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/uskok-objavio-za-sto-tereti-posavca-uzeo-mito-uhljebio-necakinju-poznanice-i-osobu-koja-je-bila-losa-na-natjecaju/

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica