Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U SIJEČNJU 2021. GODINE

24.02.2021.

POTRES

Proglašena katastrofa - korupcija je uništila Hrvatsku,a potres je izmjerio njenu snagu

S porušenim kućama koje su se na Baniji u potresu raspadale kao kule od karata hrvatska se javnost suočila s činjenicom da grozna materijalna šteta nije samo posljedica elementarne katastrofe nego skandalozno loše poslijeratne obnove, zanemarivanja Banije i Korduna proteklih desetljeća.

CRVENI KRIŽ

Hrvatski crveni križ kao neproftina udruga i dalje nije dužan podnositi godišnja i financijska izvješća, a Državna revizija tamo je posljednji uviđaj napravila za 1998. i 1999.

Primjeri političke zloporabe Crvenog križa i koruptivnog ponašanja njegove potpredsjednice (Josipe Rimac) jasno govore o javnom statusu Crvenog križa. A kad glavna nacionalna humanitarna organizacija ima tako loš imidž, neizbježno je da se svi njeni postupci, osobito u kriznim situacijama, dovode pod upitnik.

PLETER

Tvrtka Pleter, državna firma je tek nakon 12 dana od chefova volontera preuzela kuhanje na potresom pogođenim područjima. U svom sustavu ima preko 600 zaposlenika koji skrbe o restoranima i vojnim kantinama.

Također bivši HDZ-ov državni tajnik Željko Goršić, opterećen aferama, zbog čega je bio i procesuiran, sad je uhljebljen u Pleteru.

 

UHLJEBLJIVANJE U MINISTARSTVU GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA

Prvog radnog dana ove godine, 4. siječnja, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić pobrinuo se za uhljebljivanje još jednog stranačkog kadra, Ivana Karla Stipića (30), koji je, ministrovim potpisom, postavljen na mjesto posebnog savjetnika u Ćorićevu kabinetu.

Samo dva mjeseca prije toga, Ćorić je u svoje ministarstvo, na potpuno iste poslove, primio još jednog posebnog savjetnika, čiji je popis radnih zadataka na vlas isti onim na koje je sada primljen i Ivan Karlo Stipić – “savjetovanje, pripremne radnje u vezi sa strateškim planiranjem, suradnja s medijima te pružanje pomoći za obavljanje navedenih poslova”.

Taj, lani primljeni Ćorićev savjetnik, bio je Domagoj Bačić, član HDZ-a i diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prošle godine, pa je dakle bez ikakvog radnog iskustva došao na mjesto Ćorićevog savjetnika.

 

KORUPCIJA U ZADRU

U doba najveće korona krize Grad Zadar investira u plažu koja se nalazi u sklopu bivšeg Zavoda za javno zdravstvo na Kolovarama. Grad Zadar, nakon što investira javni novac u plažu, istu će dati u koncesiju novom vlasniku zgrade za njegove potrebe.

Zgradu je kupila tvrtka Eko Zadar Dva d.o.o. iz Zagreba. Vlasnik tvrtke Eko Zadar koja se bavi ekološkom proizvodnjom električne energije je Iljko Ćurić, zet Ante Ćurkovića, bivšeg HEP-ova direktora Sektora za strategiju i investicije i član nadzornog odbora Dalekovoda, inače poznat kao “kralj hrvatskog vjetra”.

Uskok je još 2013. godine protiv Ante Ćurkovića zaprimio kaznenu prijavu prema kojoj se sumnjiči da je kao HEP-ov direktor sebi i tvrtkama koje su u njegovom vlasništvu ili vlasništvu njegove uže obitelji pribavio nepripadnu financijsku korist iskoristivši svoj položaj i ovlasti te da je osigurao dobivanje prethodnih elektroenergetskih suglasnosti (PEES) za vjetroelektrane na području Hrvatske u projektima vrijednim 201,2 milijuna eura.

 

KORUPCIJA U POŽEGI

Način na koje pojedine tvrtke dobivaju poslove financirane javnim novcem, često je povezan s korupcijom i kriminalom, no to je u pravilu teško dokazati.

Sada, USKOK ima tajno snimljeni razgovor u trajanju od oko dva sata, na kojem se jasno čuje kako čelnici Grada Požege, gradonačelnik Darko Puljašić (odnedavno i zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru), te njegov zamjenik Mario Pilon, traže od direktora gradske tvrtke Komunalac, Josipa Viteza, s kim mora sklopiti poslove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada u Požegi.

 

PODRAVKA

Nova predsjednica uprave Podravke postala je Martina Dalić, bivša potpredsjednica vlade koja je dala ostavku zbog afere Borg.

Afera Hotmail, koštala je u svibnju 2018. godine Dalić fotelje potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva. Riječ je, podsjetimo, o razdoblju u kojem se Agrokor našao u problemima, a država se usvajanjem "lex Agrokora" izravno umiješala u spašavanje posrnulog koncerna. No, ispostavilo se, da su ključne stvari oko Agrokora bile tajno dogovarane između članova tzv. skupine Borg, odnosno između Dalić i njoj bliskih ljudi, što je bilo u suprotnosti s onim što su govorili kako Plenković i ministri, tako i novi ključni ljudi Agrokora. Dalić je sve negirala, no u svibnju 2018. podnijela je ostavku na svoje funkcije u vladi.

 

 

IMOVINSKE KARTICE

Nedavno objavljenje imovinske kartice hrvatskih sudaca i državnih odvjetnika nisu zanimljive samo zbog toga što javnost sada ima uvid u to što su sve naši pravosudni dužnosnici stekli, već i kako su došli do svojih nekretnina.

DAVOR PETRIČEVIĆ

U imovinskoj kartici dugogodišnjeg županijskog državnog odvjetnika u Osijeku, Davora Petričevića, tako se nalazi zanimljiv podatak da, uz druge nekretnine, ima i stan u Osijeku veličine 254,06 metara četvornih, od čega je 124,55 m² stambenog prostora.

Državni odvjetnik Davor Petričević nakon samo četiri mjeseca brige o 87-godišnjaku dobio stan u centru Osijeka od 250 m2 i ušteđevinu. Sudac Zvonko Vrban stekao je 3 kuće i razna zemljišta.

NAČELNIK ČEMINCA I SINOVI

Uskok je u priopćenju u kojem navodi samo inicijale i dob okrivljenika dodao da je istraga podignuta i protiv predsjednika Općinskog vijeća Čeminca Marija Kralja (39), zaposlenika općine Čeminec Josipa Crnčana (30) i direktora lokalne komunalne tvrtke Marka Drmića (27).

Tužiteljstvo je istaknuo da je Zlatko Pinjuh kao načelnik Čeminca, od 1. rujna 2016. pa nadalje, u dogovoru sa svojim sinovima, od kojih je Marko Pinjuh ujedno i zaposlenik općine te s Crnčanom i Drmićem “poduzimao radnje kako bi omogućio okrivljenicima da se znatno nepripadno materijalno okoriste na teret proračuna”. Uz to, Zlatka Pinjuha se tereti da je na Kraljevo traženje “poduzimao radnje protivno obvezi da zakonito upravlja rashodima” i raspolaže općinskom imovinom.

Uskok je precizirao da su otac i sinovi Pinjuh tijekom 2017. nakon što je općinsko vijeće donijelo odluku o subvencioniranju stambenih kredita za stanovnike Čeminca, “poduzeli više radnji” u cilju da Marko i Ivan Pinjuh s općinom sklope ugovore o subvencioniranju stambenih kredita iako za to nije bilo zakonske osnove.

IVO ŽINIĆ

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje potvrdio je u nedjelju kako je kuća u Glini u kojoj s obitelji živi sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u državnom vlasništvu, iako je Žinić u imovinskoj kartici naveo da je kuću dobio darovnim ugovorom. No država kuću nikada nije darovala. Dapače, pokrenuli su i reviziju ima li obitelj pravo na kuću.

Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji bio samo okidač koji je pokrenuo niz afera oko nekretnina

 

 

SLUČAJ ŽARKO TUŠEK

Nezavisni vijećnik iz Oroslavja, Viktor Šimunić, je progovorio o tome kako ga je HDZ htio kupiti za nadolazeće lokalne izbore. Otkrio je kako ga je HDZ-ov gradonačelnik Oroslavja, Emil Grediček, pozvao na sastanak sa Žarkom Tušekom, predsjednikom krapinsko-zagorskog HDZ-a, koji je ujedno i saborski zastupnik. Šimunić je taj sastanak snimio.

Našli su se, kaže, u klijeti gradonačelnika Gredičaka i to nedavno, 16. siječnja. Tamo su mu, prvo je ispričao a potom i novinarima 24 sata predao snimku, Tušek i Gredičak ponudili da im ‘pomogne’ na nadolazećim izborima tako da izađe na izbore s nezavisnom listom. Ta lista, koja bi bila centrističko-lijeva odnijela bi glasove SDP-u koji dobro stoji u toj županiji, koji tamo ima i župana, Željka Kolara.

Ispričao je kako su mu ponudili financiranje kampanje, ali i to da nakon izbora bude potpredsjednik županijske Skupštine. “Dal’ tebe zanima neka javna dužnost? Ak’ te zanima i o tome možemo razgovarati, to sad ti moraš meni reći”, jedna je od zgodnijih rečenica koje se mogu čuti na snimci koju je objavio 24 sata.

 

AKCIJA LABORATORIJ

“Laboratorij" je kodni naziv akcije talijanskih istražitelja iz Brescie u kojoj je razotkriven “fiskalni inženjering" u kojem je izdano lažnih računa u vrijednosti 268 milijuna eura pri čemu je utajeno 47 milijuna eura poreza čiji krak vodi i do Hrvatske.

Neki od “mozgova" te operacije, koja je ovog tjedna pod velikom pozornošću lokalnih medija, Massimo Batezzi, zvani Max, u osmišljavanju te kriminalne rabote Hrvatsku, odnosno umašku poslovnicu Zagrebačke banke, označio je kao mjesto gdje će “njegove" mule u sefove i na račune pohraniti milijune eura izvučene u tim prevarama.

 

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica