Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Ministar ukinuo službena vozila za pomoćnike - a nabavljaju se novi

13.02.2016.

Transparency International Hrvatska podsjeća da je u tijeku postupak javne nabave 603 vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti za potrebe MUP-a, kojeg od kolovoza 2015. godine provodi Državni ured za središnju javnu nabavu (evidencijski broj nabave 10/2015).   

TI Hrvatska prati postupak javne nabave koji je započeo krajem kolovoza 2015. godine, a kojim je planirana nabava 603 vozila u vrijednosti od oko 60 milijuna kuna. Za nabavku 506 osobnih automobila procijenjena vrijednost je viša od 37,8 mil. kuna. Postupak nabave  je pokrenut temeljem Odluke Vlade RH o racionalizaciji troškova mobilne telefonije i vozila za korisnike središnje javne nabave od 30.srpnja 2015. godine

Ovom prilikom ukazujemo da je potrebno zaštiti javni interes i javni novac, te učinkovito upravljati resursima tako da aktivnim zahtjevom osiguramo veću transparentnost i otvorenost postupka. Od otvaranja natječaja krajem kolovoza pa do njegovog zatvaranja izdano je 10 objašnjenja i izmjena dokumentacije za natjecanje, a što ukazuje na to da je neophodno bolje pripremiti same natječaje kako se ponuditelji u toku postupka ne bi dovodili u neravnopravan položaj.    

Osim toga potrebno je hitno ukinuti neke dopune Pravilnika o posebnom porezu na promet motorna vozila koje su uvedene u ožujku 2015. godine kojima je omogućeno da Carinska uprava utvrđuje preporučenu cijenu motornih vozila vlastitom procjenom, te da  retroaktivno djeluju rješenja koja donosi. 

Deklaracijom protiv korupcije obvezali smo sve političke aktere da se pojačano angažiraju u učinkovitijem raspolaganju javnim novcem, posebno u postupcima javne nabave, a ovo nam se čini odličnom prilikom da nam pokažu da su stvarne promjene moguće.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Državni ured za središnju javnu nabavu - Evidencijski broj nabave 10/2015

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica