Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Novac u politici mora biti predmetom sustavne financijske kontrole, a ne javnosti i dnevno političkih obračuna

12.07.2016.

Transparency international Hrvatska povodom financijskih izvješća prihoda političkih stranaka ukazuje na to da se transparentnost financiranja osigurava poštenim i zakonitim poslovanjem svih pravnih osoba- stranaka, privatnih tvrtki i udruga. Kontrolne financijske institucije svojim sustavnim alatima moraju smanjivati koruptivne rizike i kažnjavati nepravilnosti.   

Financijsko poslovanje svih pravnih subjekta pa tako i političkih stranaka mora biti pošteno i zakonito, a sve nepravilnosti sankcionirane na jednaki način bez obzira o kome se radi.

Političke stranke imaju pravo voditi neovisnu financijsku politiku koja se odnosi i na stranačke prihode i na stranačke rashode u okviru zakonitog poslovanja.

Stranačka tijela i članovi stranke su ti koji moraju znati kako, zašto, gdje i na koji način se angažira novac privatnih tvrtki i fizičkih osoba u financijskom poslovanju stranke. Odgovornost za propuste snose stranačka rukovodstva i ona odgovaraju pred zakonom i svojim članovima, te  građanima na izborima.

Preventivna tijela, poput Državnog izbornog povjerenstva i Državnog ureda za reviziju, potrebno je osnažiti stručnim kapacitetima i mehanizmima kontrole, a Ministarstvo financija i Poreznu upravu alatima strogog kažnjavanja nepravilnosti.

Povjerenje građana u političke stranke vratiti će se kroz odgovornost, dosljednost i poštenje u svakodnevnim aktivnostima od predsjednika stranke do svakog pojedinog člana.

Osim toga hitno je potrebno uvesti bolju kontrolu financiranja prihoda udruga koji nisu osigurani iz javnog novca.

Gdje završava novac kojima raspolažu zaklade koje ostvaruju za hrvatske prilike značajne višemilijunske godišnje financijske promete i koga i zašto se tim novcem financira? Na to pitanje javnost zaslužuje saznati odgovore.„istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Preuzmi priopćenje

Što je kredit, a što pozajmica?

Svaki kredit je zajam, ali svaki zajam ne mora biti kredit. 

Kredit daje banka ili financijska institucija uz obvez vraćanja i ugovorenu kamatu.

Pozajmicu daje pravna ili fizička osoba uz uvjet da ono što je dano mora biti i vraćeno, pri tome zajmodavac ne mora obračunati kamatu. 

Ukoliko se kamata obračunava postoji porezna obveza.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica