Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Ulaskom Hrvatske u EU završila je borba protiv korupcije - pomaci se ne vide i građani ih ne osjećaju

30.06.2018.

Transparency International Hrvatska povodom pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji upozorava na političku odgovornost nositelja vlasti. Rezultati u borbi protiv korupcije se ne vide, građani ih ne osjećaju, a nisu vidljivi napori da se takvo stanje promijeni.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju završila je borba protiv korupcije zbog nedostatka političke volje da se ona smanji sustavnim sprječavanjem koruptivnim rizika na svim razinama vlasti.

Izostali su primjeri pozitivnih društvenih vrijednosti poput poštenja i odgovornosti nositelja vlasti.

Preventivna tijela u borbi protiv korupcije nisu neovisna. Izbor stručnjaka u njima rezultat je političkih dogovora onih na pozicijama političkog odlučivanja kako bi se stvorio privid neovisnosti, a u stvarnosti onemogućio njihov rad i djelovanje.

U proteklih pet godina nije usvojen zakon ili bilo koji drugi akt o zaštiti prijavitelja nepravilnosti kojim bi se zaštitili pojedinci koji upozoravaju na nepravilnosti i korupciju. Oni  su javno marginalizirani, a upozoravajući na nepravilnosti riskiraju gubitak egzistencije. Uz stalna upozorenja i preporuke nije regulirano lobiranje, a ne znamo niti tko su stvarni vlasnici medija u Hrvatskoj.

Korupcija kao najveći hrvatski problem uzrok je iseljavanja, jer je uništena nada da svatko od nas može živjeti od vlastitog rada i poštenja.“ istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Preuzmi priopćenje

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica