Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Uvodi se građanski odgoj u zagrebačke škole

31.08.2021.

"Nastavljamo na procese koje su počeli u prošloj vlasti. Išao je dopis da se vidi kakav je interes, idu pripreme da se već ove školske godine pokrene ta izvannastavna aktivnost. To je nešto što smo najavljivali u izbornom programu" - Tomislav Tomašević

Građanski odgoj i obrazovanje omogućava mladima da postanu odgovorni i aktivni članovi društva, sposobni djelovati za opće dobro te donositi informirane i promišljene odluke. Građanski odgoj i obrazovanje podrazumijeva usvajanje vrijednosti, stavova i znanja, ali i vještina i sposobnosti kako ta znanja iskoristiti u svakodnevnim situacijama.

Građanski odgoj i obrazovanje u svom sveobuhvatnom shvaćanju obuhvaća dimenzije:

  1. DRUŠTVENA kroz koju se razvijaju socijalne i komunikacijske vještine važne za ophođenje s drugim ljudima te vještine nenasilnog rješavanja sukoba.
  2. LJUDSKO – PRAVNA kroz koju se uči o pravima i odgovornostima te kako zaštiti svoja i tuđa prava
  3. POLITIČKA kroz koju se uči o tome kako se u društvu donose odluke, zakoni i drugi propisi, tko se uključuje u taj proces i na koji način, što možemo učiniti da bismo sudjelovali u tim procesima, te kako je ustrojena državna uprava, a kako lokalna i županijska samouprava.
  4. KULTURALNA kroz koju se upoznaje vlastita kultura, prepoznaju doprinosi različitih kulturnih utjecaja na zajednicu te upoznaju druge kulture i razvija međusobno poštovanje.
  5. GOSPODARSKA ili EKONOMSKA potiče na promišljanje o radu, upravljanju financijama i svemu onom vezanom uz ekonomiju i novac.
  6. EKOLOŠKA nas usmjerava na važnost održivog razvoja i čuvanje prirodnih bogatstva

 

Više informacija: http://goo.hr/gradanski-odgoj-i-obrazovanje-graficki-prikaz-kurikuluma/

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica