Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Indeks percepcije korupcije 2013

23.11.2014.

Indeks percepcije korupcije (IPK) je istraživanje koje stvara rang listu zemalja prema ocjeni o raširenosti korupcije u njima, tj. do koje se mjere percipira da su tijela javne vlasti korumpirana. Taj je indeks najrašireniji pokazatelj percepcije korupcije u svijetu.

Indeks određene države ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja zemlju za koju se percipira kao visoko korumpirana, dok se onu ocjenjenu sa 100 percipira kao zemlji očišćenu od korupcije. Rang pojedine zemlje ukazuje na poziciju zemlje u usporedbi s ostalim državama koje su uključene u IPK i on nije presudan.

Indeks percepcije korupcije ukazuje na to da se mnoge zemlje i danas suočavaju s prijetnjom korupcije na svim razinama vlasti.

„Iako Indeks percepcije korupcije 2013. potvrđuje da se Hrvatska bori protiv korupcije, ta borba nije dovoljno jaka. Pomak od dva boda i pet mjesta na ljestvici ne bi smio zadovoljiti Vladu Republike Hrvatske, a ovom prilikom podsjećamo i na točku 18. Plana 21 Kukuriku koalicije kojom je hrvatskim građanima obećano društvo bez korupcije“, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

„Transparency International Hrvatska se nada i vjeruje da će Indeks percepcije korupcije iduće godine Hrvatsku smjestiti što bliže državama koje bi nam trebale biti uzor. Jedan je to od preduvjeta nužnih za privlačenje stranih investicija, ali i za razvoj hrvatskog poduzetništva bez kojeg neće biti novih radnih mjesta“, istaknula je Davorka Budimir.

linkovi:

Radio slobodna Europa  Hrvatska u borbi protiv korupcije ispod prosjeka EU

 
Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica