Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Indeks percepcije korupcije 2014

23.11.2014.

Predstavljen indeks percpcije korupcije 2014 u prepunoj dvorani hotela Westin. Pred više od 150 predstavnika hrvatskih vlasti, civilnog društva i diplomatskih predstavnika u Hrvatskoj predstavljeni su rezultati za ovu godinu.

Na ljestvici od 175 zemalja prema Indeksu percepcije korupcije Hrvatska je na 61. mjestu. U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je nazadovala za četiri mjesta.

Prema Indeksu percepcije korupcije, najutjecajnijem pokazatelju korupcije u svijetu, najmanje korumpirane zemlje u 2014. godini su Danska s 92 boda i Novi Zeland s 91 bodom, a najkorumpiranije su  Sjeverna Koreja i Somalija sa samo 8 bodova.

Hrvatski je indeks ove godine 48 što je isto kao i prošle godine. Od 175 zemalja Hrvatska se nalazi na 61. mjestu. To je za 4 mjesta lošije nego prošle godine.

„Indeks percepcije korupcije 2014. pokazuje da se pomaci u borbi protiv korupcije ne vide, što znači da borba protiv korupcije još uvijek nije dovoljno jaka, iako smo svjedoci određenih nastojanja u tom pravcu. Ovaj pokazatelj bi morao biti upozorenje svakom pojedincu, a pogotovo onima koji obnašaju vlast, jer nam je obećano društvo bez korupcije“, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

Prema IPK-u najveći je pomak od zemlja u regiji imala Albanija. Ona je napredovala za 2 boda. Slovenija i Makedonija su napredovale za 1 bod. S druge pak strane rast korupcije se bilježi u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Na ljestvici od 175 zemalja zemlje iz regije zauzimaju sljedeća mjesta: 39. mjesto Slovenija (58 bodova), 61. mjesto Hrvatska (48 bodova), 64. mjesto Makedonija (45 bodova) 76. mjesto Crna Gora (42 boda), 78. mjesto Srbija (41 bod), 80. mjesto Bosna i Hercegovina (39 boda), a na 110. mjestu se nalaze Kosovo (33 boda) i Albanija (33 bod).

„Hrvati preskupo plaćaju borbu protiv korupcije! Posebno skrećemo pozornost da se u javnosti ne smije stvoriti dojam da se razotkrivanje korupcijskih afera koristi za dnevno politička obračunavanja političkih aktera“, kazala je Davorka Budimir.

Iako je Hrvatska od 1.7.2013. godine članica Europske unije, njezin je IPK ispod prosjeka Unije. Naime, u Europskoj je uniji prosječna vrijednost indeksa 66, a indeks Hrvatske, podsjetimo, 48 bodova. Istodobno Hrvatska je iznad svjetskog prosjeka koji iznosi 43 boda.

„Borba protiv korupcije počiva na prevenciji na svim razinama društva. Potrebno je poticati i ukazivati na pozitivne vrijednosti, na povjerenje, a pogotovo na poštenje. To je osnovni preduvjet da koruptivno ponašanje izazove opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca. Društvo bez korupcije i koruptivnog ponašanja preduvjet je ne samo za privlačenje stranih investicija, već i za razvoj hrvatskog gospodarstva i poduzetništva“, istaknula je Davorka Budimir.

Indeks percepcije korupcije ukazuje na to da se mnoge zemlje i danas suočavaju s prijetnjom korupcije na svim razinama vlasti. Zemlje koje su najviše rangirane, pokazuju da transparentnost sustava potiče društvenu odgovornost i smanjuje korupciju. U jače korumpiranim zemljama jedan od najvećih izazova predstavlja korupcija u javnom sektoru, posebno u područjima kao što su političke stranke, policija i pravosuđe. Korupcija se može smanjiti slobodnim pristupom informacijama te jasnim definiranjem pravila ponašanja svih koji obnašaju javne dužnosti. S druge pak strane nedostatak odgovornosti u javnom sektoru s neučinkovitom javnom upravom pogoduje korupciji.

 
Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica