Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Sporazum o integritetu

18.04.2015.

Sporazum o integritetu je alat za sprječavanje korupcije u javnoj nabavi. To je sporazum između vladinih agencija koje nude ugovor i tvrtaka koje se natječu za to da će se suzdržati od mita, dosluha i drugih koruptivinih radnji kojima bi se pokušalo saznati više informacija o uvjetima natjećaja i sadržaju ugovora.

Zbog potreba odgovornosti i transparentnosti, kontrolor (iz civilnog društva) uz podršku stručnjaka, kada je u pitanju ugovor, pomno slijedi sve faze postupka i provedbe, te izvještava stranke ukoliko je došlo do kršenja ugovora. Kontrolor također priprema redovita izvješća o transparentnosti i pravednosti procesa. Takvi podaci su javno dostupni.

Koji su glavni elementi Sporazuma o integritetu?

Sporazum o integritetu se potpisuje u slučaju određenog projekta između naručitelja koji vodi projekt, kontrolora i ponuditelja. Glavni elementi su:

  • Subjekt mora jamčiti da njegovi službenici neće tražiti ili primiti mito, darove ili plaćanje bilo koje vrste, te da će u slučaju kršenja provesti odgovarajuće sankcije (disciplinske, građanske ili kaznene).
  • Izjava svakog ponuditelja da nije platio, niti da će platiti mito kako bi dobio ili zadržao ugovor.
  • Obveza svakog ponuditelja da transparentno objavi sve uplate vezane za ugovor.
  • Da obveze ostaju na snazi za najpovoljnijeg ponuditelja do izvršenja ugovora. Svaki ponuditelj to mora prihvatiti.
  • Sankcije u slučaju da dođe do povrede od strane ponuditelja. Sankcije mogu biti: uskraćivanje ili gubitak ugovora; oduzimanje od ponude, izvršenja obveza ili druge sigurnosti; odgovornost za štetu koja je prouzročena naručitelju i konkretnom ponuđaču, te isključivanje prekršitelja od strane naručitelja na određeni vremenski period.
  • Mehanizam za rješavanje sporova.
  • Identifikacija neovisnog vanjskog kontrolora, čija 
prava i funkcije imaju širok doseg.

Ukoliko ste državni službenik, član privatnog sektora, ili organizacije civilnog društva zainteresirani za provedbu Sporazuma o integritetu, kontaktirajte nas!


TI Hrvatska trenutno surađuje s TI tajništvom i Europskom komisijom na zajedničkom projektu pod nazivom „Sporazum o integritetu - državni kontrolni mehanizam za čuvanje sredstava EU protiv prijevare i korupcije.” Saznajte više ovdje.

Na slici: Zamjenik direktora TI-a Miklos Marschall se rukuje s Corinom Cretu, članicom Europske komisije zadužena za regionalnu politiku. Na sastanku su raspravljali o zajedničkom TI-EK projektu „Sporazuma o integritetu.” © European Union, 2015

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica