Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Huliganski ispad na Europskom prvenstvu rezultat je neodgovornog odnosa prema sportu

18.06.2016.

Transparency international Hrvatska povodom huliganskog ispada na utakmici u Francuskoj apelira na sve, a to nisu samo nogometni dužnosnici, političari ili sportski djelatnici. To smo svi mi stanovnici Hrvatske koji smo odgovorni za ovakvo stanje.

Huliganski ispad na nogometnoj utakmici u Francuskoj pokazao nam je što znači biti neodgovoran. Bez poštenja, integriteta i odgovornosti nema stvarnih promjena u hrvatskom sportu koji je važan dio našeg identiteta. Nisu dovoljni samo zakoni, propisi, inspekcijske kontrole, represija i politizacija sporta, a posebno nogometa.

Tijela javne vlasti dužna su osigurati da se javni novac učinkovito ulaže, da se izbjegne politizacija sporta i najstrože kazne sve nepravilnosti. Građani imaju pravo tražiti, zahtijevati i dobiti priliku da u sportu uživaju i da navijaju.

Neka nas ovaj huliganski ispad osvijesti da nismo učinili ništa kao društvo u sprječavanju neprihvatljivog ponašanja pojedinaca u nogometu. Tolerirali smo nepravilnosti, nismo reagirali i još  uvijek mislimo da novcem možemo kupiti sve. Odakle nam novac za plaćanje visokih sportskih kazni? Čiji je to novac? Odakle huliganima novac za baklje? Odakle im novac za odlazak na utakmice? Što huligani rade kada nisu na utakmicama?

Naši reprezentativci pokazali su što znači igrati utakmicu, poštivati pravila, boriti se, riskirati, poticati, surađivati, slušati i uvažavati. Znali su da je lopta okrugla i da nema rezultata bez postignutog gola. Oni nisu mogli utjecati na neodgojene pojedince. Na njih smo trebali utjecati mi -  njihovi roditelji, obitelji, kolege, prijatelji, susjedi, sugrađani, učitelji, profesori, liječnici, stručnjaci.Zašto nismo ništa poduzeli, a mogli smo i trebali smo.„ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Više o netransparentnosti u sportu

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica