Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Korupcija se u konačnici NE isplati! - Uhićenja u gradu Zagrebu

05.07.2021.

Do sada je uhićeno 22 ljudi zbog mita i korupcije te namještanja poslova.

17. lipnja bila je prva velika akcija u Zagrebu. Uhićen je jedan od šefova u GSKG-u. Radi se o Nevenu Blaževiću, šefu Odjela za hitne popravke u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu. Zajedno s njim uhićena su i tri vlasnika građevinskih tvrtki Davor Režek, Mario Jurinić i Slaviša Veljković koji su osumnjičeni za davanje mita Blaževiću.

USKOK je, ne navodeći identitete osumnjičenika, priopćio da se 54-godišnjeg Blaževića kao voditelja dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) i predsjednika Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG sumnjiči da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. osiguravao ostalim osumnjičenicima dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

Također, prošlog tjedna u velikoj akciji USKOK-a koja obuhvaća pet krakova korupcije u Zagrebu ukupno je uhićeno 18 ljudi. 

Denis Mohenski, Jelena Čeklić, Andrea Šulentić, Zdravko Krajina, Kazimir Bačić, Milan Lončarić, Ana Stavljenić-Rukavina i Igor Maksimilijanović uhićeni su 30. lipnja.

Prvi se krak odnosi na mito nekadašnjem zagrebačkom gradonačelniku koje mu je, u ime svog rođaka, poduzetnika Milana Lončarića, nosio šef HRT-a Kazimir Bačić. Radi se o 50.000 eura mita, a Bačić je za svoju ulogu kao nagradu navodno dobio stan na prestižnoj lokaciji u zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Bačiću, osumnjičenom da je Bandiću nosio 50.000 eura mita kako bi pogodovao građevinskim projektima njegova suosumnjičenika Milana Lončarića, a zauzvrat primio stan vrijedan milijun kuna, istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Drugi se krak akcije tiče Adventa. Sumnja se da je Bandić s takozvanim kraljevima Adventa podijelio pet milijuna kuna mita.

U Remetincu su završili i dugogodišnji Bandićev vozač Zdravko Krajina, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina Jelena Čeklić te Denis Mohenski, zagrebački poduzetnik poznat i kao Kralj Adventa.

USKOK sumnja da je nezakonitostima s dodjelom štandova Bandić omogućio Krajini i Mohenskom ostvarivanje dobiti od najmanje 5 milijuna kuna koje su njih trojica međusobno podijelila.

Treći se krak odnosi na namještanje natječaja za šefa Srebrnjaka, za što se tereti Anu Stavljenić-Rukavinu. 

Četvrti se krak odnosi na utaju poreza na kantama za smeće koje su dane gradu. Igor Maksmilijanović, šef firme Dobra reklama, uhićen je zbog utaje poreza. On je s Bandićem postigao dogovor da postavi hrpu kanti za smeće s reklamnim panoima. Riječ je o 1012 koševa za smeće od 2013. do 2019. godine, a sumnja se da je pribavio nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni proračun Republike Hrvatske za iznos od 346.359,69 kuna, a proračun jedinice lokalne samouprave (Grada Zagreba) za iznos od 234.252,14 kuna.

U petom kraku akcije u četvrtak je uhićeno deset osoba - osam poduzetnika i s njima povezanih osoba te dva djelatnika grada.

Index je otkrio imena svih uhićenih u tom kraku. To su Milivoj Kotrla, Darko Barun, Krešimir Huzjan, Ivan Papić, Sanja Borisavljević, Zdravko Čabraja, Jelena Barišić, Ivan Rukavina, Dubravko Milojević i Goran Miličić. Sumnjiče se za razne koruptivne radnje za koje se će odgovarati.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica