Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Nemamo regulirano lobiranje - ne znamo čiji interesi dominiraju pri donošenju političkih odluka

10.05.2016.

Transparency international Hrvatska poziva tijela javne vlasti da hitno reguliraju lobiranje u Hrvatskoj.

Prvo Antikorupcijsko izvješće Europske komisije u proljeće 2014. godine ukazalo je na manjak transparentnosti i nedostatak pravne regulative u području lobiranja. Da bi se poboljšala razina transparentnosti i integriteta potrebno je regulirati ovu profesiju kako bi se s jedne strane regulirala prava, obaveze i sankcije u uređenom registru onih koji se tom profesijom bave. Isto tako uvođenjem jasnog zakonodavnog okvira omogućilo bi javnosti da bude informirana o tome kako lobisti utječu na  donositelje političkih odluka.

Hrvatska javnost zainteresirana je saznati čiji interesi dominiraju pri donošenju političkih odluka, od nacionalne do lokalne razine, i ima pravo zahtijevati uvođenje minimalnih standarda i dobrih praksi.

U lipnju 2015. godine objavljen je podataka da korporativni interesi dominiraju sastancima lobista s kreatorima Europske unije, te da kompanije odvajaju znatne budžete za lobiranje. Lobisti koji zagovaraju korporativne interese najzastupljeniji su u područjima koja pokrivaju energetiku, posao i razvoj, digitalne tehnologije i financijska tržišta.

Lobiranje je važno, ali je isto tako važno da to područje ne bude u zoni izvan kontrole, bez zakonodavnog okvira i  obavijeno tajnovitošću. Ako je Europska komisija mogla transparentno objaviti podatke o sastancima najviših dužnosnika s lobistima to može učiniti i  Hrvatska. Dovoljno je za početak da se hrvatska javnost informira o rasporedu održanih sastanaka tijela vlasti na svim razinama.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica