Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa - javne osobe nemaju pravo na pogrešku

15.06.2016.

Povjerenstvo za odlučianje o spriječavanju sukoba interesa je neovisno, nestranačko tijelo javne vlasti koje utvrđuje u okviru nadlaženosti da li je državni dužnosnik u sukobu interesa tijekom obavljanja dužnosti na koju je izabran ili imenovan.

Transparency international Hrvatska povodom odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Tomislava Karamarka smatra da je ovo neovisno tijelo pokazalo što znači preuzimanje odgovornosti u obavljanju javnih poslova, prevencija, te upravljanje potencijalnim sukobom interesa u konkretnoj situaciji. 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je svojom odlukom u slučaju dužnosnika Tomislava Karamarka pokazalo kolika je odgovornost na svakom pojedincu koji obavlja javne poslove u tijelima javne vlasti.    

Svakodnevne aktivnosti, javni nastupi i političko djelovanje moraju biti takvi da pokazuju visoku odgovornost dužnosnika i svjesnost da su u javnom djelovanju greške nedopustive. Svaki pojedinac koji se prihvatio javnog posla prihvatio je i odgovornost da svojim aktivnostima izaziva posljedice za sve građane.

Obavljanje javnih poslova je odgovornost i teret za svakog pojedinca posebno u sadašnjim trenucima političkog života i krize s kojom smo suočeni.

Građani od političara očekuju neke nove osobine, kao što ih je davno opisao Weber: strast, subjektivni osjećaj odgovornosti i mjeru. Bez osobnog integriteta i poštenja pojedinaca nema odgovornog obavljanja javnog posla.

Kao društvo trebamo shvatiti da se moramo promijeniti i kao odgovorni građani, ali i kao dužnosnici čije pozicije donosi privilegije, ali i odgovornost za učinjeno.„ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica